• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Debatt om häktade rapparen: ”Medier hyllar och lyfter upp förövarna”

Publicerad

Sedan en känd svensk rappare häktats misstänkt för att ligga bakom en kidnappning av en annan artist har en debatt blossat upp om hur medier och musikbranschen ska hantera artister med kriminellla band.

– Det här är inte bara en person som beskriver sin samtid – han är faktiskt en gärningsman, säger riksdagsledamoten Hanif Bali (M) i en debatt i SVT:s Aktuellt.

Strax före tolvslaget på nyårsafton greps en hyllad svensk rapartist av polisen. Nu sitter han häktad misstänkt för stämpling till människorov.

Artistens kriminella kopplingar har dock varit kända sedan tidigare. 2018 dömdes han till fängelse för grovt vapenbrott.

I samband med nyårshelgens häktning har blicken riktats mot medierna. Den häktade artisten är nominerad till musikgalan P3 Guld, och i SVT medverkar han i en dokumentär som många menar inte är tillräckligt problematiserande.

”Massmedier hyllar förövarna”

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali är en av de som anser att medier har glorifierat rappare som begått brott.

– Dokumentären publicerades utan några som helst kritiska frågor. Det här är en person som är dömd för grov kriminalitet, säger Bali, och fortsätter:

– Det här får såklart negativa konsekvenser för människor som bor i de här orterna. Förutom att de blir utsatta för brott så hyllar massmedier och lyfter upp förövarna.

”Kan inte tysta en kulturform”

Expressens kulturchef Karin Olsson menar dock att medier inte kan ignorera en av de största representanterna för svensk gangster-rap.

– Vi talar om en av de mest strömmade artisterna i Sverige som skildrar sitt liv och sin verklighet. Och i någon utsträckning måste man försöka skilja på konsten och upphovsmannen, säger hon.

– Man kan inte censurera och försöka tysta en kulturform.

”Vi måste hålla emot”

Bali tycker att man måste skilja på rappare som gör sig själva farligare än vad de är i sina texter, och rappare som faktiskt begår brott.

– Det är skillnad på när man faktiskt är förövaren – och sen skryter om det. Det är som om Michael Jackson gick ut och sjöng om hur fantastiskt det är att våldta barn.

Olsson menar att man måste kunna problematisera artisters kriminella kopplingar utan att censurera musiken.

– Jag tycker inte heller att SVT ska göra dokumentärer utan kritiska frågor – men krav på att rensa Spotify eller att P3 inte ska spela dessa artister, där måste vi hålla emot, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.