Foto: TT

Medlemsomröstningar viktiga för Liberalernas nya partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni var först ut att meddela att hon vill bli partiledare i Liberalerna. Under måndagen blev det känt att även Erik Ullenhag kandiderar, enligt uppgifter till SR och SVT. Vem som kan komma att bli Björklunds efterträdare är nu i flera länsförbund upp till partiets medlemmar.

SVT har gjort en rundringning till Liberalernas 21 länsförbund för att ställa frågan vilken partiledarkandidat de ställer sig bakom.

Av de 13 förbund som svarat är det ingen som har sin kandidat helt klar. Band de få som nämner namn är det toppnamnen sedan tidigare som förekommer.

Toppnamnen populära

– Jag tror vi väljer Erik Ullenhag till slut men vi har inte bestämt oss. Det lutar åt det. Han är mer socialliberal, säger Jan Wallner, förbundsordförande på Gotland.

– Just nu är det för tidigt att säga något, men den som fick starkast stöd i sonderingsfasen var Nyamko Sabuni, följd av Allan Widman. Men vi avvaktar valberedningens förslag, säger Börje Dovstad, ordförande i Blekinge. 

Flera förbund uppger att de ska hålla någon form av medlemsomröstning innan de bestämmer sig. Enligt partitidningen Nu kommer 13 länsförbund genomföra medlemsomröstningar.

”Unikt” många medlemsomröstningar

Valberedningens ordförande Olle Schmidt uppger att det är första gången så många förbund valt en sådan lösning.

– Den absoluta majoriteten håller i medlemsomröstningar i någon form. Det är unikt.

I flera av de förbund SVT talat med kommer röstresultaten att ligga till grund för det val som förbundet till slut fattar.

– Det kommer att fungera som ett underlag inför en omröstning i förbundsstyrelsen, säger John Thornander, ombudsman i Dalarna.

”Vill vänta ut EU-valet”

Vilka kandidater som kan tänkas vara aktuella i en omröstning står heller inte klart i förbunden.

-Vi måste avvakta Valberedningens nominering innan vi vet vilka som är aktuella, det har vi ingen aning om just nu. Vi vill vänta ut EU-valet först, säger Pär Löfstrand, förbundsordförande i Jämtland.  

Att vänta med partiledarfrågan till efter EU-valet verkar vara en strategi som hålls både av förbunden och av Valberedningen själva. 

Ordförande Olle Schmidt uppger att man förhoppningsvis kommer att kunna presentera sina nomineringar tisdagen den 28 maj, efter att EU-valet avgjorts.

Valberedningen presenterar förslag nästa vecka

- Vi ställer frågan till de personer vi tycker ska vara med på utfrågningarna och vi har ännu inte avgjort vilka det ska vara. 

Efter att de som är villiga har varit med på ett antal utfrågningar har förbunden fram till den 18 juni på sig att skicka in sina kandidater till Valberedningen.

Vem som slutligen tar över stafettpinnen efter Jan Björklund avgörs på ett extrainsatt landsmöte den 28 juni.

Så här svarade partierna

Blekinge: Kommer att ha ett medlemsmöte innan de fattar sitt beslut. Nämner att Nyamko Sabuni och Allan Widman fick starkt stöd i sonderingsfasen.

Dalarna: Ska hålla en medlemsomröstning.

Gotland: Har inte bestämt sig men nämner Erik Ullenhag som toppkandidat.

Jämtland: Ska hålla en medlemsomröstning.

Jönköping: Har inte bestämt sig. Nämner att Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni fanns bland namnen i sonderingsfasen, men dessa är inte slutgiltiga.

Kronoberg: Kommer att ge besked längre fram.

Skaraborg: Ska hålla en medlemsomröstning.

Stockholm: Har inte bestämt sig.

Södermanland: Ska hålla medlemsomröstning. Nämner Nyamko Sabuni i dagsläget men avvaktar medlemmarnas svar.

Värmland: Har inte bestämt sig.

Västerbotten: Har inte bestämt sig. Har haft en egen ”opinionsmätning” i april där Nyamko Sabuni fick flest namn, men det är inte detsamma som att de rekommenderar någon kandidat.

Västernorrland: Har inte bestämt sig.

Västmanland: Har inte bestämt sig.

Västsverige: Har inte bestämt sig.

SVT har sökt men inte fått tag på förbunden i Gävleborg, Kalmar, Norrbotten, Skåne, Uppsala, Örebro och Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.