Rebecka Hallencreutz säger att projektet ”Menscertifiering av arbetsplatser” är nyskapande för Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mensförening överraskade över den hårda kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot att föreningen Mensen – forum för menstruation har fått över 500 000 i statligt bidrag för att utveckla metoder för ”mensvänligt arbetsklimat” har varit hård och tagit föreningen på sängen.

– Det var oväntat att det skulle bli en sådan uppståndelse. Vi är en liten förening och de flesta jobbar ideellt, säger organisationssekreteraren Rebecka Hallencreutz.

Flera ledarsidor har den senaste veckan kritiserat både den nyinrättade Jämställdhetsmyndigheten och dess val att delat ut 530 010 kronor till Mensen – forum för menstruation för utbildningsprojektet “Menscertifiering av arbetsplatser”. Blekinge Läns tidning har bland annat kallat projektet för ”menstrams”.

– Kritiken har lett till att vi fått många negativa kommentarer om hur löjliga vi är och att projektet är idiotiskt. Vi förstår att folk tycker olika och det är klart man kan rikta kritik mot det här projektet, men att det är synd att det inte har funnits någon information om projektet ute så att folk kunnat bilda sin uppfattning om det, säger Rebecka Hallencreutz.

”Ska minska sjukfrånvaro”

Av projektansökan framgår det att största delen av bidraget, 363 010 kronor, ska gå till att anställa en projektledare på 80 procent och en projektmedarbetare på 20 procent som ska utveckla ”metoder och strategier för att kunna ge arbetsplatser verktygen att skapa ett så kallat mensvänligt arbetsklimat”.

– Att pengarna går till anställningar betyder att mycket av pengarna kommer tillbaka till skattesystemet. Tanken är också att det vi gör ska minska sjukfrånvaro och öka arbetsplatsers effektivitet, säger Rebecka Hallencreutz.

”Nyskapande projekt”

Certifieringen ska enligt ansökan ”identifiera fysiska och psykiska upplevelser av när, hur och varför obekväma och kränkande mensrelaterade situationer uppstår” och till projektet finns även en pilotarbetsplats kopplad.

– I Sverige är det här ett nyskapande projekt, men vi har kontakt med folk i Europa som har haft liknande projekt och där är resultaten positiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.