Det har nu gått fem år sedan flyktingkrisen 2015 som skakade Sverige och Europa. Mottagandet kulminerade under några dramatiska höstmånader, då drygt 80 000 personer sökte asyl i Sverige inom loppet av två månader. Nästan 10 000 personer i veckan, innan regeringen i november införde gränskontroller.
Totalt sökte 163 456 personer asyl i Sverige under året. Av dem har 98 867 personer fått uppehållstillstånd, varav drygt 60 procent har fått permanent uppehållstillstånd. Det visar siffror som Migrationsverket tagit fram på uppdrag av Ekot.
Enligt statistiken är två tredjedelar av dem som fått uppehåll män och pojkar.
Största gruppen från Syrien
Den utlösande faktorn till flyktingströmmen var inbördeskriget i Syrien, vilket också syns i statistiken. 48 procent av dem som fått uppehållstillstånd är syrier. 21 procent har kommit från Afghanistan.
När Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör, ser i backspegeln tycker han att myndigheten lyckades klara utmaningen väl.
– Vi hade skrivbordsjurister som stod i hamnar och på stationer i gula västar. Vi ordnade fram 64 000 boendeplatser under de här månaderna. Vi fick in alla i systemet, vilket var viktigt, säger han till Ekot.
Påverkar fortfarande mottagandet
Trots att fem år har gått påverkas Migrationsverkets arbete alltjämt av krisen. Bland annat har myndigheten sett en ökning i antalet medborgarskapsärenden.
– Eftersom många människor fick uppehållstillstånd under de åren så resulterar det i ökningar av ansökningar kring familjeåterförening. Och sedan då, ungefär fem år senare, så blir det då också en ökning av antalet medborgarskapsärenden, säger Mikael Ribbenvik till Ekot.