Under flyktingkrisen 2015 enades en majoritet av EU-länderna om att att omfördela sammanlagt 160 000 flyktingar som ankommit Italien och Grekland.
Tjeckien, Ungern och Polen vägrade dock att följa beslutet. Anledningen var enligt de tre länderna att flyktingarna hade underminerat deras möjligheter att upprätthålla lag och ordning och inre säkerhet.
I december 2017 beslutade EU-kommissionen att dra Tjeckien, Ungern och Polen inför EU-domstolen eftersom de vägrade att följa den nya lagen som en tydlig majoritet av medlemsländerna i EU röstat fram.
Bröt mot EU-rätt
Nu har EU-domstolen meddelat sin slutliga dom: trojkan bröt mot EU-rätt när de vägrade att ta emot kvotflyktingarna. Det rapporterar sajten Europaportalen.
”Polen, Ungern och Tjeckien har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt unionsrätten genom att vägra att följa den tillfälliga mekanismen för omplacering av personer som ansöker om internationellt skydd”, står det i domen enligt Europaportalen.
Argumentet om att flyktingmottagningen skulle hindra länderna från att upprätthålla lag och ordning och skydda den inre säkerheten har också avvisats av av EU-domstolen.