Meteorologen: Håller det i sig blir juli rekordkallt

Publicerad

Enligt SMHI inträffar ofta årets högsta temperatur i Sverige i juli. Men hittills har julivädret bjudit på kyligare luft och regn.

– Om det här håller i sig blir det rekordkallt. Det är ovanligt kallt, säger SVT:s meterolog Deana Bajic.

Värmeböljan kom tidigt i år. Vi fick en varm period i juni, men i juli har det slagit om till regn och rusk i stora delar av landet.

Vad var det som hände egentligen?

– Just nu har vi ett högtryck över stora delar av Europa och kontinenten söder om oss med varm luft, riktigt varm luft och över norra Europa är det kyligt. Mellan den varma och kyliga luften ligger jetströmmen, som är kraftiga vindar i högre atmosfären, som styr lågtryck som kommer in västerifrån, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Under juni månad dominerade ett högtryck över norra Europa och dess motpol, lågtrycket, har legat längre söderut över centraleuropa med en hel del regn och skurar.

–  Vintern var mild i södra halvan av landet i år vilket i sin tur, ofta men inte alltid, leder till en tidig sommarstart. Annars brukar juli och augusti vara varmare än juni, säger Deana Bajic. 

”Det är ovanligt kallt”

Första veckan i juli har varit kall, väldigt kall. Enligt Deana Bajic är det 4 till 5 grader kallare än normalt. Det är främst från Dalarna och norrut som man märker av den kyligare luften.

–  Det brukar inte vara så kallt som vi har haft det nu första veckan i juli. Om det här håller i sig blir det rekordkallt. För det är ovanligt kallt.

Det finns ändå hopp för alla som har semester i juli, för redan i mitten på nästa vecka kan ett högtryck dra in över Sverige.

–  Men då pratar jag inte om 30 grader utan då är det 20 grader och lite mer, och det blir lite torrare väder. Sen beror det på om det här högtrycket håller i sig, säger Deana Bajic.

Det blir en till värmebölja

Juli brukar ju vara den månaden man mäter högst temperatur på året, tror du vi kommer få se det i år eller har vi redan haft den högstatemperaturen i juni?

–  Jag kan inte säga det men förmodligen kommer vi få en till värmebölja.

Men du ser ändå med förhoppning på att det kommer bli varmt igen?

–  Ja, vi kommer få en till period med värmebölja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.