Totalt finns det 519 förvarsplatser fördelade på sex orter. Bilden visar Migrationsverkets nyaste förvar i Ljungbyhed. Foto: TT

Migrationsverket släpper asylsökande ur förvar – efter ny lagtolkning

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har släppt runt 15 personer ur förvar sedan i fredags. Anledningen är en ny lagtolkning – som gör det svårare att ta asylsökande i förvar.

Två domar i Migrationsöverdomstolen har fått Migrationsverket att tänka om när det kommer till att hålla asylsökande i förvar.

Anledningen är att domstolen har gjort en ny tolkning av mottagandedirektivet från EU – som begränsar möjligheten till förvar.

– Det handlar om asylärenden där utvisningsbeslut inte har vunnit laga kraft. Enligt den svenska utlänningslagen finns det möjlighet att hålla en person i förvar om det finns en undanhållanderisk. Nu konstaterade Migrationsöverdomstolen att undanhållanderisken måste vara betydligt mer specifik, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Med undanhållanderisk menas att man bedömer att det finns risk att personen håller sig undan för att försvåra en utvisning eller avvisning.

Omedelbara konsekvenser

I en rättslig kommentar från i fredags slår Migrationsverket fast att den nya tolkningen innebär att ”det i princip saknas grund för att hålla asylsökande i förvar efter att ett avlägsnandebeslut fattats”. Det finns dock vissa undantag. Till exempel om det går att bevisa att en person i förvar ”ansöker om asyl enbart i syfte att försena eller hindra verkställigheten av ett avlägsnandebeslut”.

– Vi kommer inte att ta några nya i förvar på de gamla grunderna, säger Fredrik Beijer.

Den nya tolkningen av EU-direktivet har fått omedelbara konsekvenser. Sedan i fredags har runt 15 personer släppts ur förvar i Sverige.

Trots att EU-direktivet är från 2013 är det först nu som en ny bedömning görs.

– Det är absolut problematiskt. Det kan vara så att vi har haft personer i förvar där bedömningen inte stämmer överens med den här tolkningen, säger Fredrik Beijer.

Hur många det kan röra sig om genom åren kan Fredrik Beijer inte uttala sig om.

”Godtyckliga bedömningar”

Karin Gyllenring, advokat och grundare av Asylbyrån, tycker att Migrationsöverdomstolens nya tolkning är välkommen.

– Sverige har fått internationell kritik för att folk har suttit i förvar under väldigt långa perioder, det här innebär en skillnad för människor. Överlag tycker jag att bedömningarna gällande människor som sitter inlåsta i förvar är väldigt godtyckliga, säger hon.

Karin Gyllenring är advokat och grundare av Asylbyrån. Foto: David Lagerlöf/Advokatfirman Stockholms Asylbyrå

Migrationsverkets förvar

Totalt finns det 519 förvarsplatser fördelade på sex orter i landet: Åstorp, Kållered, Flen, Märsta, Ljungbyhed och Gävle. 500 av dessa platser är i bruk i nuläget.

Det är Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol som kan besluta om att ta en person i förvar. Det har i huvudsak använts för att se till att de som har beslut om avvisning eller utvisning finns tillgängliga.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.