Det redan svåra säkerhetsläget i Afghanistan har snabbt förändrats under de senaste månaderna. Samtidigt är informationen om den pågående situationen i landet svårbedömd, då den snabbt förändras och händelseutvecklingen sker över en stor del av landet.
Det uppger Migrationsverket, som med anledning av situationen har beslutat att stoppa alla utvisningar till Afghanistan.
– Säkerhetsutvecklingen i Afghanistan är oroväckande men också svårbedömd. Talibanrörelsen har i snabb takt utökat och fortsätter utöka sin territoriella kontroll i landet. Därför har vi idag fattat beslut om verkställighetsstopp till Afghanistan, säger Carl Bexelius, rättschef på myndigheten i ett pressmeddelande.
7 000 personer i Sverige
Hur länge beslutet kommer att gälla är ännu oklart. Utgångspunkten är fortfarande att personer med utvisningsbeslut ska återvända till Afghanistan när situationen i landet stabiliserats.
– Det handlar i dagsläget om cirka 7 000 personer i Sverige som har avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan, säger Carl Bexelius.
Även Finland fattade för en vecka sedan beslut om att sluta verkställa ut- och avvisningar till Afghanistan.
Vill inte ta emot tvångsutvisade
SVT har tidigare rapporterat att det afghanska ministeriet för flyktingar och återvändning uppmanar alla EU-länder att upphöra med utvisningar i tre månader framåt.
Dels på grund av spridningen av covid-19, dels på grund av våldsupptrappningen från talibanerna.
”Flyktingministeriets ledning har vid upprepade tillfällen uttryckt sin oro i detta avseende mot värdländer och har efterlyst ett stopp för migranternas återkomst”, skriver ministeriet i ett pressmeddelande.
Verkställighetsstoppet till Afghanistan
- Verkställighetsstoppet innebär att Migrationsverket inte kommer att verkställa avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan (sända någon till Afghanistan) så länge som stoppet gäller.
- Beslutet gäller tillsvidare. Migrationsverket kommer att ta förnyad ställning till verkställigheter till Afghanistan samt situationen i övrigt beroende på händelseutvecklingen.
Källar: Migrationsverket