SVT har i dag berättat om stora vinstmarginaler hos bolag som hyr ut asylboenden till Migrationsverket – och hur vinster kunnat användas till helt andra delar av verksamheten.
Migrationsverket hyr ett stort antal boendeanläggningar från företag – men hade helst velat hyra riktiga lägenheter från kommuner.
– Vi har sedan många år inte haft de här anläggningarna utan det är ett behov som uppstått nu eftersom vi inte får lägenheter, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.
Har gjort goda affärer
Statens kostnad för en boendeplats har sjunkit de gångna åren. I dag får en uthyrare inte ta mer än 350 kronor per plats och dygn inklusive måltider. Men SVT:s granskning visar att man ändå kunnat göra goda affärer på boendena.
Bland de granskade bolag som 2013 fick en stor del av sina intäkter från Migrationsverket hittar vi flera med vinstmarginaler uppåt 30, 40 och 50 procent.
– Det är svårt för mig att kommentera, men det beror oftast på vad man har för objekt. Vissa har ett som kostar nästan ingenting, säger Mikael Ribbenvik.
Migrationsverket: Vi betalar det bästa priset
Men betalar inte ni för mycket då?
– Vi betalar ju det bästa priset. Det är ett dolt anbudsförfarande där man ska nå upp till våra krav och sedan lägga sitt pris. Vi är hänvisade till det billigaste som kommer in.
Men med 50 procents marginal kan varannan skattekrona gå vidare till något annat?
– Det kan finnas sådana exempel, och det är ett utfall av den lagstiftning som vi har kring offentlig upphandling.
Om granskningen
Har du tips eller åsikter om asylboendena? Kontakta SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst.
I våras granskade SVT:s valsatsning Dinröst migration och invandring. Du kan läsa mer om den granskningen här.