Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Mikael varnade för svinpest i Fagersta – för två år sedan

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan larmade Jägarnas Riksförbund till Jordbruksverket om risken för svinpest efter rapporter om vildsvin som synts äta sopor på soptippar. I sitt mejl påpekar man specifikt en soptipp i Fagersta, där svinpest nu konstaterats.

”Detta låter väldigt oroväckande ”, skrev Mikael Hultnäs till myndigheten i november 2021.

Mikael Hultnäs, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund, möttes i onsdags av nyheten att ASF (Afrikansk svinpest) upptäckts i minst ett av de döda vildsvin som hittats utanför Fagersta.

– Det är oerhört tragiskt för det drabbar jättemånga. Vi har vetat att detta kan hända men hoppats att det inte skulle det.

Var en tidsfråga

Men redan för två år sedan kontaktade Mikael Hultnäs Jordbruksverket och varnade om inkomna rapporter om vildsvin som åt ur soporna på avfallsstationer. I ett mejl till myndigheten nämnde han specifikt en soptipp i Fagersta.

”Är detta något Jordbruksverket är medvetna om och tittar på? Vi kan informera längs vägar och gränser att inte slänga korvmackor i naturen, men om vildsvinen ändå har i princip fri tillgång till avfallet så är det väl snarare en fråga om när och inte om vi får in ASF ”, skrev han då.

– Det är så man tror ASF kom till Sicilien bland annat, förklarar Mikael Hultnäs.

Jordbruksverket: Har byggt stängsel

När SVT kontaktar Jordbruksverket om hur ärendet följdes upp svarar man på mejl att myndigheten har ”informerat alla länsstyrelser om denna risk och de har i sin tur talat med sina kommuner. Fagersta har byggt stängsel vid soptippen sedan dess.”

Exakt hur smittan kom till Sverige är oklart. Mikael Hultnäs påpekar att det är möjligt att vildsvin kan ha tagit sig under ett sådant stängsel.

De många restriktioner som nu införts i det drabbade området ska förhindra att smittan sprider sig till tamgrisar.

– Det skulle drabba lantbrukarna hårt såklart och kan leda till handelsrestriktioner till andra länder, säger Mikael Hultnäs.

Han är dock försiktigt positiv till det arbetet som nu väntar.

– Vi har sett i andra länder att det går att få bukt med de här problemen. Men det kommer ta tid. Vi pratar år innan det kan bli helt friskförklarat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Restriktioner i den svinpestsmittade zonen

• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.

• Svamp- och bärplockning.

• Skogspromenader utanför anlagd väg.

• Bad på icke allmän badplats.

• Alla typer av skogsbruksåtgärder.

• Att släppa hundar lösa.

• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.

• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.