Redan efter tio tvättar har nästan alla antibakteriella ämnen tvättats bort och läckt ut i naturen.
Det är främst träningskläder, underkläder och kläder för små barn som behandlas med ämnen som ska motverka dålig lukt från kläderna.
-Som konsument ska man nog ställa sig frågan om de antibakteriella ämnena ger någon effekt när de är borta efter ett par tvättar, säger Ann-Marie Johansson på Kemikalieinspektionen.
Myndigheten har tvättat och undersökt ett 30-tal olika klädesplagg. Vid tvätten gav plaggen ifrån sig bland annat triklosan, triklokarban och silver – miljöfarliga ämnen som bryts ned långsamt eller inte alls.
-När dessa ämnen ansamlas i miljön så blir vattenlevande organismer förgiftade. Vi vet inte vad det får för påverkan på oss på sikt, säger Ann-Marie Johansson.
Kemikalieinspektionen ifrågasätter speciellt behandlingen av barnkläder.
-Det kan ju inte vara bra om barn får i sig dessa ämnen när de suger på kläderna.
Flera av de undersökta barnplaggen har tillverkats av det svenska företaget Eiser.
-Vi har lagt ned tillverkningen av den aktuella pyjamasen och barnbodyn, säger Per Höiby, styrelseordförande för Eiser Trikå.
TT: Varför då?
-Det har visat sig att behandlingen inte har någon effekt.
Dålig information till kunder
Kemikalieinspektionens test visar att kläder som behandlats för att inte lukta illa i samband med exempelvis träning snabbt tappar sin verkan då de ämnen som tillsatts försvinner med tvättvattnet.
För triklosan och triklokarban tvättades hälften eller mer av den ursprungliga halten ur efter tio tvättar. För kläder behandlade med silver hade 10-98 procent av silvret tvättats ur textilierna.
Redan efter tre tvättar hade hälften av silvret släppt i flera plagg.
Det är svårt för Konsumenter att veta om kläderna har behandlats med antibakteriella medel.
Det står sällan så, men om plaggen marknadsförs med beteckningar som ”behandlad mot dålig lukt”, ”for lasting freshness”, ”anti-odour”, ”hygienic protection” finns skäl att misstänka att de är behandlade.
TT