Miljöministern om klimatutsläppen: ”Glädjande siffror”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges klimatutsläpp minskade med nästan nio procent under 2020 jämfört med föregående år. Den rekordstora minskningen beror till stor del på pandemin.

– Det är så klart väldigt glädjande siffror, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Naturvårdsverket konstaterar att nedgången 2020 till stor del är tillfällig och man räknar med att utsläppen ökar kommande år. Men det finns även mer bestående nedgångar, framförallt inom transportsektorn, vilket glädjer regeringen.

– Vi kan till exempel se att när det gäller el-, värme- och transportsektorn är det riktiga utsläppsminskningar som inte bara är pandemipåverkade, säger  säger Annika Strandhäll (S).

Industri och transport

Sveriges totala territoriella utsläpp 2020 var 46,3 miljoner ton så kallade koldioxidekvivalenter (se faktaruta), rapporterar SVT på fredagen.

De enskilt största utsläppsminskningarna har skett inom industrin, och då främst inom järn- och stålindustrin. Men utsläppen har också minskat kraftigt inom transportsektorn samt inom området el och fjärrvärme, under pandemin.

– För det är klart att lite är det den typen av dopade siffror, i och med pandemin.

– Vi flög till exempel betydligt mindre under 2020, säger Strandhäll.

Fakta koldioxidekvivalenter

Växthusgaser är ett samlingsbegrepp för flera gaser, där vissa gaser har en starkare uppvärmningspotential än andra.

Vid sammanställning används koldioxidekvivalenter som gemensam enhet, vilket gör att andra gasers uppvärmningspotential behöver översättas till denna gemensamma enhet.

Denna faktor är olika för respektive gas och ger totala bidraget till den globala uppvärmningen för den aktuella gasen. Med hjälp av gasernas uppvärmningspotential räknas de om till koldioxidekvivalenter.

Räknat per utsläppt ton bidrar exempelvis metan 25 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 25 ton koldioxidekvivalenter.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.