MP kallar Linde till utskott: ”Sverige viker ned sig”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen får hård kritik för uppgörelsen med Turkiet från både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Miljöpartiet begär nu att utrikesminister Ann Linde (S) så snart som möjligt kommer till utrikesutskottet för att redogöra för Natoavtalet med Erdogan.

– Vi viker ned oss för en auktoritär regim, säger språkröret Märta Stenevi till SVT Nyheter.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh hotar att väcka misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S) efter överenskommelsen med Turkiet. För att väcka misstroende krävs dock att 35 ledamöter står bakom initiativet.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger till SVT Nyheter att hon är ”lite chockad” över att regeringen valt att tillmötesgå Turkiet i Natoprocessen.

Sverige och Nato

– Vi går från en tradition av att arbeta fredsbevarande till att sitta i en situation där vi viker ned oss för en auktoritär regim som har en så lång lista av brott mot mänskliga rättigheter på sitt samvete.

”Kryper för Turkiet”

Partiet kommer att kalla utrikesminister Ann Linde (S) till utrikesutskottet för att svara på frågor om det avtal som tecknades i går. Hon är inte beredd att redan nu väcka ett misstroende mot ministern eller regeringen, men hon utesluter det inte.

– Vi kommer att kalla utrikesministern till utskottet för vi behöver svar på de frågor som ställs där. Efter det får vi ta ställning till vad det innebär, beroende på vilka svar vi får.

Vänterdebattören och Natomotståndaren Göran Greider tycker i sin tur att den svenska regeringen ”kryper för Turkiet”.

– Det här trodde jag faktiskt inte att jag skulle få bevittna under min livstid, att Sverige på det här sättet duckar för att föra fram kritik, säger han till SVT Nyheter och kallar ”undergivenheten” från regeringen för ”osmältbar”.

M och SD säger nej till misstroende

Även Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen ser med oro på de eftergifter som Sverige gjort till Turkiet.

– Inom alliansen finns det odemokratiska länder som Sverige tvingas anpassa sig efter. Och det här är inte sista gången. Nato styrs av konsensus och Sverige kommer behöva göra fler kompromisser.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har meddelat att de inte kommer att stödja något misstroende mot Ann Linde med anledning av uppgörelsen med Turkiet. Vänsterpartiet har inte bestämt sig för hur de kommer att rösta i en eventuell misstroendeomröstning, men de kommer inte att bidra till att väcka någon.

Kakabaveh: Redogör för eftergifterna

Amineh Kakabaveh vill att regeringen ska göra det tydligt för svenska folket exakt vilka eftergifter Sverige gör för ett Natomedlemskap.

– Det är en svart dag i svensk politisk historia att vi förhandlar med en islamisk dikatur. Man offrar kurderna för det här cyniska politiska synsättet. Varför skulle kurderna offras för ett Natomedlemskap. Varför viker sig Sverige för Erdogan? säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet