Inget av de politiska blocken i riksdagen är i närheten av en majoritet. I Novus opinionsmätning får Alliansen 40,1 procent, medan de rödgröna parkerar på 39,4. Sverigedemokraterna får 17,8 procent.
Miljöpartiet får 3,8 procent av rösterna och skulle det resultatet stå sig så åker man ur riksdagen. Strax efter valet såg det annorlunda ut. I Novus väljarbarometer oktober 2014, alltså strax efter valet, fick Miljöpartiet stöd av 7,1 procent av det totala väljarstödet.
Andra gången under spärren
Det här är Miljöpartiets lägsta notering hittills i Novus mätningar. I augusti 2017 noterades man på 3,9 procent, annars har man alltid legat över spärren till riksdagen i Novus mätningar.
– Vi har ju legat på ungefär den här nivån sista året. Nu går vi in i en valrörelse, vi är naturligtvis jättetaggade att vända de här siffrorna och få mer förtroende. Vi behöver ett parti som prioriterar miljö och klimatfrågan, det gör vi. Vi är också ett parti som står för framtidstro och ledarskap och en annan ton i debatten, och det hoppas vi kunna bidra med i den här valrörelsen för det lär behövas, säger Amanda Lind, partisekreterare i Miljöpartiet.
Tror på unga väljare
Störst är nedgången bland de yngre väljarna. I Novus väljarbarometer oktober 2014 fick man stöd av 12,8 procent i gruppen 18 till 29 år. Nu får man stöd av 4,9 procent i den åldersgruppen.
– Jag tror att genom att fortsätta vara tydliga med våra förslag, genom att visa våra värderingar och stå för mer hopp och framtidstro i debatten, så tror jag att många av de unga väljarna kommer att rösta på Miljöpartiet igen i valet som kommer, säger Amanda Lind.
– Det är ju en grupp som vi vet är rätt lättrörliga, det är en grupp som vi vet prioriterar miljö och klimatfrågan, och det är också en grupp där vi vet att vi har en stark potential, så jag hoppas så klart att så många som möjligt känner att man kan rösta på oss igen.
Ett annat parti som har det fortsatt kämpigt är Kristdemokraterna, som får 3,2 procent i undersökningen. Månadens förändring är dock inom den statistiska felmarginalen, både för Miljöpartiet och Kristdemokraterna.
I övrigt visar mätningen inga större förändringar, och också förändringarna för andra partier är inom felmarginalen.
Så gjordes undersökningen
5426 intervjuer under perioden 19 februari – 18 mars 2018
M 22,6 (-1,1)
L 5,0 (+0,4)
C 9,3 (+0,5)
KD 3,2 (+0,5)
S 27,8 (-0,6)
V 7,8 (-0,3)
MP 3,8 (-0,5)
SD 17,8 (+0,7)
Annat 2,7 (+0,4)
M+L+C+KD 40,1 (+0,3)
S+V+MP 39,4 (-1,4)
Osäkra 7,1
Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.
Källa: Novus