Ombuden på Miljöpartiets kongress i Göteborg inledde söndagen med att rösta igenom att sträva efter minst 50 procent ekologisk mat i de offentliga köken till 2020. MP vill också att all frukt på förskolan ska vara ekologisk.
Ombuden ställde sig också bakom att flera gamla kärnkraftreaktorer ska stänga nästa mandatperiod. En fråga som kommer att stöta på problem i eventuella regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna.
Lördagskvällen avslutades med att ombuden sade ja till att jämställdhet ska bli en prioriterad valfråga, vid sidan av de tre som partistyrelsen ville koncentrera sig på: klimat, nya jobb och skola. Men det nederlaget är lätt att bära, tycker språkröret Åsa Romson.
– Som kvinnligt språkrör i Miljöpartiet kan man inte tycka att det är jobbigt att partiet vill prata mer om feminism, säger hon.
Fler ska jobba kortare tid
Ombuden röstade också för att normalarbetstiden ska förkortas genom lag och avtal, så att fler ska få möjlighet till 35 timmars arbetsvecka.
Ombuden fick också igenom att lägga in en extra mening i valmanifestet om att MP vill utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt.
Automatiskt medborgarskap
I valmanifestet kommer MP också att driva att alla barn som föds i Sverige automatiskt ska få svenskt medborgarskap och att personer som lever i limbo för att deras avvisning inte kan verkställas ska få permanent uppehållstillstånd efter två år.
Åsa Romson ger också ett vallöfte till alla föräldrar och barn:
– Vi kommer att arbeta för att all frukt på förskolan ska vara ekologisk, säger Romson.
– Låt barnens fruktstund bli 100 procent äkta frukt som barnen älskar och både de och miljön mår bra av.
Enligt Romson har nästan nio av tio frukter spår av bekämpningsmedel.
Vill återinvestera överskott
Miljöpartiet vill att de som driver friskolor ska återinvestera eventuellt överskott i skolverksamheten. Aktörer med vinstsyfte ska inte få driva skolor och det ska finnas krav på långsiktigt ägande och transparens.
– 160.000 elever i aktiebolagsdrivna skolor står efter Miljöpartiets beslut inför en osäker framtid. Om inga aktörer med vinstsyfte ska få driva skola kommer valfriheten och mångfalden att minska drastiskt, skriver Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas riksförbund, i en kommentar.
Valtersson var tidigare miljöpartistisk riksdagsledamot. Nu befarar hon att MP:s och V:s vinstförbud och S krav på kommunalt veto när nya friskolor ska starta, kommer att minska valfriheten. Hon skriver:
”Från att ha varit bland friskolornas främsta försvarare går Miljöpartiet till val på en politik kring friskolor som ligger mycket nära Vänsterpartiet. De lämnar idealen och kampen om eleven i centrum, valfrihet och mångfald bakom sig.”
Språkröret Gustav Fridolin bemöter kritiken från Friskolornas Riksförbund.
– Det här handlar om att vi vill garantera att de pengar vi lägger in som skattebetalare faktiskt ska stanna kvar i skolan. Det är inte okej att vara en friskola som har kraftigt lägre löner än kommunala skolor, det är inte okej att ha mindre personal eller sämre bibliotek, säger Fridolin.
Några punkter ur MP:s valmanifest
* Ett klimatpolitiskt ramverk ska införas, på samma vis som det finns ett finanspolitiskt ramverk.
* Lärarlöner ska höjas med statliga medel.
* Ska sträva efter minst 50 procent ekologisk mat i offentliga kök till år 2020.
* Offentliga arbetsgivare ska gå före för jämställda löner, sexistisk reklam ska förbjudas och en obligatorisk utbildning i jämställdhet införas för domare.
* Statliga jobb ska spridas över landet.
* Import av produkter från plågade djur ska förbjudas.
* Höja både golvet och taket i a-kassan.
* Utveckla ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt.
* Alla barn som föds i Sverige ska få svenskt medborgarskap.
* Minst två kärnkraftreaktorer ska stängas nästa mandatperiod.
* Normalarbetstiden ska förkortas genom lag och avtal, så att fler får 35 timmars arbetsvecka.
* Aktörer med vinstsyfte får inte driva skola. Allt överskott ska återinvesteras i verksamheten.
Källa: TT