Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Minister: Sätt gränser och sök vård

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som fått symptom på olika stressrelaterade sjukdomar har fördubblats i Sverige de senaste tio åren. Socialminister Annika Strandhäll vill att arbetsgivare blir mer engagerade i rehabiliteringen av dem som drabbas.

Allt fler svenskar drabbas av symptom som kan härledas till stress – och blir sjukskrivna. Socialminister Annika Strandhäll (S), säger att arbetsgivarna kan göra ett stort jobb för att hjälpa den drabbade, och förbereder därför ett lagförslag som handlar om att arbetsgivaren, inom en månad i ett längre sjukfall, tillsammans med den anställde ska ta fram en plan för återgång i arbete. Tanken är att arbetsplatsen tidigt ska engagera sig i högre utsträckning.

– En sak vet vi, och det är att för att någon som är sjukskriven med en psykiatrisk diagnos i grunden ska komma tillbaka, måste arbetsplatsen vara engagerad och involverad. Det är den vetskapen som ligger bakom mitt lagförslag om förstärkt rehabilitering för återgång i arbete, säger Annika Strandhäll.

Stressjukdomarna ökar

”Säg till chefen eller läraren”

Ministern vill också öka kunskapen och lyfta friskfaktorer.

– Exempel på sådana är gott ledarskap, och en balans mellan krav och kontroll i arbetet samt mellan ansträngning och belöning. Det låter som självklarheter, men är tyvärr inte det i tillräckligt hög utsträckning. Där har jag ett arbete tillsammans med parterna på arbetsmarknaden, fack och arbetsgivarorganisationer har kommit överens om insatser för att arbeta för friska arbetsplatser. Det arbetet följer jag noga och det behöver spridas till fler.

Annika Strandhäll tycker också att stressade vuxna och elever ska säga till när det blir för mycket.

– Det kan låta som plattityder, men för mig handlar det om att stanna upp och sätta gränser, men också om att säga till. Säg till chefen eller läraren, säg till kompisar och familjen. Och sök vård och stöd, säger hon.

SÅ SÖKER DU HJÄLP MOT STRESS OCH UTMATTNING

Kontakta vårdcentralen eller din företagshälsovård. Det kan ta lång tid att återhämta sig från stressjukdomar och därför är det viktigt att söka vård så fort som möjligt.

Genom vårdcentralen kan du få träffa läkare och få prata med en kurator eller psykolog, eller få hjälp av en sjukgymnast/fysioterapeut.

Det finns också öppna psykiatriska mottagningar eller speciella stresskliniker.

Ring 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning och hjälp med vart du kan vända dig. På deras hemsida kan du läsa mer om symptom relaterade till stress.

Barn och ungdomar

Är du under 18 år kan du kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan också vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola.

Föräldrar kan om det gäller små barn kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stressjukdomarna ökar

Mer i ämnet