• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Gåsagången 42 Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ministern: Alla HVB-hem ska granskas

Publicerad

Regeringen ger Ivo i uppdrag att skärpa tillsynen av HVB-hem efter sommarens larm om att en del hem drivs av kriminella.

– Vi måste arbeta intensivt för att se till att de här verksamheterna stängs, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

En rapport från polisen visade i somras att flera HVB-hem drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet. Nu ger regeringen Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) uppdraget att stärka tillsynen av stödboenden och HVB-hem.

– All välfärdskriminalitet ska bekämpas, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Hon understryker att det handlar om vård av barn som samhället har tagit hand om. Då får det inte finnas några tveksamheter om att verksamheten ska bedrivas med hög kvalitet.

Uppdraget innefattar att tillsammans med Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten arbeta för att effektivisera samarbetet kring tillsynen. För det får Ivo under 2024 använda 6 miljoner kronor utöver de 17 miljoner kronor som redan finns för tillsyn. Anslaget för 2025 blir 28 miljoner kronor och då ska en rikstäckande ägar- och ledningsprövning göras.

Camilla Waltersson Grönvall förväntar sig resultat.

– Med det här betydande tillskottet utgår jag från att myndigheten går igenom vartenda HVB-hem, säger hon.

Om Ivo skulle identifiera verksamheter med kriminella kopplingar finns en risk att det blir brist på HVB-hem och stödboenden. Men det tror Waltersson Grönvall kan lösas genom att hitta alternativa placeringar i samarbete med kommunerna.

– Risken att vi har barn och unga i kriminellas händer är den största risken jag ser just nu, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Fakta: Uppdraget till Ivo i korthet

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) får i uppdrag att stärka tillsynen av stödboende och HVB som tar emot barn och unga.

Ivo ska vidta åtgärder inom ramen för befintligt uppdrag och befintliga verktyg för att förstärka denna tillsyn.

I uppdraget ingår också att redovisa hur myndighetens ägar- och ledningsprövning kan utökas och genomföras regelbundet. Uppdraget omfattar också att genomföra sådan tillsyn under 2025.

I uppdraget ingår vidare att i samverkan med Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten vidta åtgärder för en stärkt tillsyn av stödboenden och HVB-hem för barn och unga samt lämna förslag på hur samarbetet kan förstärkas ytterligare.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.