• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) Foto: TT

Ministern: Ämnesbetyg i gymnasiet utreds

Publicerad

En utredning som bland annat innebär en övergång från kursbetyg till ämnesbetyg kommer att presenteras i höst. Det säger gymnasieminister Aida Hadzialic (S) till Sydsvenskan.

– Ämnesbetyg förbättrar motivationen och genomströmningen i skolan. Lärarna kan också fokusera bättre på helheten, säger Hadzialic till tidningen.

I höst presenteras en utredning som handlar om hur fler elever ska klara att ta sig igenom den svenska gymnasieskolan. Bland annat kommer det att föreslås hur gymnasiet ska gå från kursbetyg till ämnesbetyg.

Ett dåligt betyg redan under första året kan döda elevens motivation, anser Aida Hadzialic.

I och med Skolverkets nya riktlinjer för betygsbedömning, som kom förra veckan, ska lärarna nu rikta in sig på att vara mer generösa om en elev uppfyllt kraven för högt betyg samtidigt som de missat i någon del.

– I dag blir eleverna bestraffade i betyget för det de inte kan, i stället för att bli belönade för det de kan. Det måste vara tvärtom, säger Aida Hadzialic till Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.