Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) verkar inte ha några planer på att ta fram nationella riktlinjer för att ambulanssjukvården ska bli mer jämlik i landet. Foto: TT

Ministern: Det är landstingens ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Både ambulansförbund och SOS Alarm kräver att staten ska ta fram nationella riktlinjer för att ambulanssjukvården ska bli mer jämlik i landet. Men sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) verkar inte ha några sådana planer och hänvisar till landstingen.

– Det är ett ansvar för landstingen i första hand. Det är dom som bäst känner till de regionala och lokala förutsättningarna, de är dom som också kan anpassa den här typen av transporter för att passa de här förutsättningarna, säger ministern.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att hur snabbt ambulansen kan komma om du blir akut sjuk beror på var du bor, att skillnaderna runtom i landet är stora och att utryckningstiden i två av tre kommuner ökat de senaste fem åren.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Landstingen får själva organisera ambulanssjukvården i sitt område, vilket är en av de största orsakerna till att det ser så olika ut menar ambulansförbund.

– Vi har 21 landsting, och alla har olika åsikter och tankar. Vi behöver ha någon som kan ta greppet över vår verksamhet, ett helhetsansvar över landet och säga ”så här ska det vara” – och sedan så bygger vi upp det därefter, säger Janne Kautto, ordförande Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, i SVT Gomorron.

Hänvisar till landstingen

Både ambulansförbund och SOS Alarm tror att det behövs en nationell samordning av landstingens ambulanssjukvård, och att det krävs nationella riktlinjer och mål för att vården i landet ska bli mer jämlik. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström tycker att diskussionen är intressant, men säger att ansvaret här vilar på landstingen:

– Visst kan staten i större utsträckning ha olika typer utav riktlinjer, eller precisera det som redan finns. Men till syvende och sist så handlar det om att landstingen behöver ta det här ansvaret, man behöver se på sin egen verksamhet. Nu när det finns bra jämförelser med andra landsting, så har man också bättre förutsättningar att förbättra sin egen verksamhet eftersom andra landsting lyckats med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet