Efter matchfixningsförsöket mellan IFK Göteborg och AIK i maj markerade civilminister Ardalan Shekarabi (S) mot de som manipulerar matcher med att de ska ”rökas ut”.
Samma budskap skickar han på nytt till de kriminella som ger sig in i fotbollen i en kommentar om SVT Nyheters granskning av matchfixningen i svensk fotboll.
– Det är helt oacceptabelt. Matchfixning hör inte hemma i Sverige.
Då kan den nya lagen träda i kraft
En spelutredning har kommit med flera förslag för den svenska spelmarknaden. Lotteriinspektionen föreslås bli Spelmyndigheten och ska samordna kampen mot matchfixning. Regeringen hoppas på att en ny spelfusklag ska kunna vara på plats från årsskiftet 2018–2019.
– Om vi nu börjar få den här typen av fenomen som utgör ett direkt hot mot tilliten i vårt samhälle, då måste vi agera kraftfullt. Det här ska rökas ut. Det ska bort från oss, säger Ardalan Shekarabi.
Civilministern säger att staten tappade kontrollen över spelmarknaden i samband med digitaliseringen för tio–femton år sedan. Han pratar om en osund konkurrens på spelmarknaden, mellan de som tvingas följa svensk lagstiftning och de som inte gör det. Det har bidragit till en mer svårkontrollerad marknad, där det blivit lättare för kriminella tjäna stora pengar på idrotten.
– Det är en skyldighet för spelföretagen att identifiera den här typen av matchfixning och rapportera till den ansvariga myndigheten, säger Ardalan Shekarabi.
”Det här ska bort”
Spelmyndigheten kommer ha befogenhet att kunna stoppa misstänkt spelfusk och bistå polisen med utredningsarbetet.
– Vi tolererar inte det här. Det här ska bort, säger Ardalan Shekarabi.
I dag sker 70 procent av spelen från den asiatiska marknaden. Vad ska ni göra åt det?
– Första steget är att svenska staten återtar kontrollen över den svenska spelmarknaden och har tydliga åtgärder mot matchfixning här.
Vad tänker du när idrottsmän på högre nivå går med på att hjälpa kriminella att tjäna pengar?
– Det kan aldrig accepteras i vårt land. I Sverige litar vi på varandra. Vi litar på våra institutioner. Vi litar på idrotten. Då måste vi se till att röka ut det här. Annars kommer det att skada vårt samhälle.
Polisen som utreder de idrottsrelaterade brotten säger att en ny lag inte har så stor betydelse, utan att det snarare är brist på resurser som är det stora problemet för att kunna stoppa matchfixning. Vad säger du om det?
– Hur polisen fördelar sina egna resurser är en fråga för den polisiära organisationen men vi tillför ordentligt med resurser till polisen. Dessutom vill vi förstärka resurser till Spelmyndigheten så att de får kapacitet kartlägga, identifiera spelfixproblematiken och agera i samspel med polisen, säger Ardalan Shekarabi.