Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) diskuterade vårdkrisen med Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson i Agenda. Foto: SVT/Agenda

Ministern: Privatiserad vård inte lösningen

Uppdaterad
Publicerad

En nationell examen för undersköterskor och mer resurser till primärvården. Det är ett par åtgärder som sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tror kan få fler att vilja utbilda sig till undersköterska, säger han när vårdkrisen diskuteras i Agenda. Han håller inte med Centerpartiets Anders W Jonsson om att mer privat vård kan ge en lösning på personalbristen i vården.

I Agendas reportage handlade det om undersköterskorna, en stor men inte så ofta uppmärksammad yrkesgrupp, där många är missnöjda med löner och arbetsvillkor och som kan bli det största bristyrket inom vården de närmaste åren enligt SCB.

Anders W Jonsson, Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson och själv läkare, säger att han väl känner igen problematiken:

Agenda

Saknar möjligheten att utvecklas

– Det jag hört från undersköterskor är att de har utbildning, de har stor erfarenhet, och samtidigt måste de hålla på med en massa enkla arbetsuppgifter som andra skulle kunna göra, som saknar utbildning. Det kan till exempel vara att städa köket, städa salar, gå runt och bjuda på saft i väntrummet. De säger också att de saknar möjligheter att utvecklas i jobbet.

Gabriel Wikström (S) håller med om beskrivningen:

– Jag får samma berättelser till mig, att man inte ser utvecklingsmöjligheter eller att man inte blir synliggjord i vården. Ändå, när jag träffar landstingsledningar, så säger alla att där det är brist på personal, så handlar det just om undersköterskor som har en utbildning för att jobba i den svenska sjukvården. I dag utbildar man undersköterskor framför allt för äldreomsorgen – inte för den krävande sjukvården, säger ministern.

Nationell examen för undersköterskor

Han säger också att den andra stora insatsen som regeringen gör är att se över hela systemet kring utbildningar.

– Ett problem i dag är att utbildningar till undersköterska ser helt olika ut i landet. Jag tror att kan man sätta en nationell examen för undersköterskor kommer man att höja statusen på yrket. Man kommer att veta, oavsett landsting eller kommun, vad en undersköterska kan och vad man kan begära, säger Wikström.

Jonsson: Privata vårdgivare viktiga

Anders W Jonsson efterlyser mer nytänkande i vården och menar att de privata vårdgivarna är jätteviktiga.

– Där är lönerna högre för undersköterskor, där upplever de att de har mycket större möjlighet att påverka. Arbetsmiljön är bättre. De offentliga vårdgivarna borde sätta sig ner med privata vårdgivare och fråga ”varför lyckas ni bättre än vad vi gör?”. Då är det tragiskt att den här regeringen gör allt den kan för att lägga ner de privata vårdgivarna. Det vore förödande för undersköterskor inte minst, säger Anders W Jonsson.

”Massprivatiseringar inte lösningen”

– Det är tråkigt att Centerpartiet ser privatiseringar som enda lösningen på problemen. Jag tror vi har mycket att lära från privata vårdgivare, men jag tror inte att lösningen är massprivatiseringar över hela landet. Det är snarare att ta till sig de goda idéerna och implementera dem i den offentliga vården för att stärka undersköterskornas roll, säger Gabriel Wikström.

Jonsson: Det krävs djärva grepp

Anders W Jonsson framhåller också vårt grannland Norge som ett bra exempel att ta efter.

– Läget är akut i den svenska primärvården. Färre än 50 procent har en fast läkarkontakt. Det är stafettläkare mer och mer som bär upp det. Då måste man göra ganska djärva grepp. Norge hade samma bekymmer. Sedan genomförde de en reform som gjorde att på bara några år så hade uppåt 98 procent av norrmännen fått en fast läkarkontakt i primärvården. Man öppnade möjligheten för läkare att driva primärvård i privat regi.

Men vi ju har massor av privata vårdcentraler i Sverige?

– Jo men problemet är att i Sverige är tröskeln oerhört hög för den enskilde läkaren att kunna driva en egen verksamhet, säger Anders W Jonsson.

Wikström: Behöver ställa om vården

Gabriel Wikström däremot hävdar att lösningen på problemen inte är privatiseringar utan det som behövs är att ställa om vården.

– Då måste man titta på utbildningssystemet, titta på resurserna och jobba mycket tajtare mellan stat, landsting och kommuner. Vi hade en alliansregering under åtta år som inte satsade på att bygga ut utbildningsplatser eller förbättra kompetensförsörjningen i vården. Det är det vi får lida av i dag, säger Gabriel Wikström.

I veckan presenterade Wikström en utredare, eller utvecklare, som ska leda arbetet mot en starkare primärvård. Något som Anders W Jonsson inte tror kommer att hjälpa:

– Problemet är akut och det kommer inte att lösas genom att man tillsätter en nationell primärvårdsutvecklare. Det är snarast ett patetiskt förslag i förhållande till hur allvarliga problemen är, säger Anders W Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet