Arkivbild. Ulf Kristersson, ordförande i Pensionsgruppen, vid en tidigare presskonferens om förändringar i pensionsöverenskommelsen. Foto: TT

Ministerns svar: Måste jobba längre

Publicerad

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) är ansvarig för pensionsfrågan i regeringen. Han vill att folk ska jobba längre men har förståelse för att de flesta inte verkar vilja skjuta fram pensionsåldern.

– Det är klart att man värdesätter att göra andra saker efter ett långt arbetsliv. Jag tror bara att vi i grund och botten ska tänka oss tanken att lever vi allt längre så måste vi också sakta men säkert också börja jobba lite längre uppe i åldrarna.

– Sen betyder inte det att alla ska jobba lika mycket, eller med exakt samma sak, utan att yrkeslivet kan vara mer flexibelt, säger Ulf Kristersson när han tar del av SVT:s undersökning som visar att två tredjedelar säger nej till en höjd pensionsålder.

Fokus ekonomi

Arbetsmiljön viktig

Men själva pensionsåldern är inte allt som påverkar hur länge vi orkar jobba. På många sätt landar hela denna fråga i hur arbetslivet ser ut.

Och där har inte minst arbetsmarknadens parter ett ansvar att underlätta för folk att orka arbeta längre, och att det blir större möjligheter att underlätta för förändringar under arbetslivets gång.

”Ingen prioritering”

Tomas Eneroth (S), socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor, säger att själva pensionsåldersfrågan i dagsläget kommer i andra hand:

– För oss är det ingen prioritering att höja pensionsåldern. Istället måste vi stärka de inslag som gör att man kan omskola sig i arbetslivet, att man kan få bättre arbetsmiljö, så att man kan få rehabilitering, till exempel. I dag slits många ut i förtid, och det tycker jag är oacceptabelt, säger han.

Undersökningen

På uppdrag av SVT Nyheter ställde Sifo frågan:

”Politikerna talar om att vi behöver arbeta längre i framtiden för att få ut lika bra pension som pensionärerna har idag. I Sverige finns inte någon formell pensionsålder, men den lägsta åldern för att ta ut garantipension och bostadstillägg är 65 år. Tycker du att garantipensionsåldern ska höjas från 65 år?”

Nej, den bör inte höjas                68 %

Ja, den bör höjas till 66 5 %

Ja, den bör höjas till 67 17 %

Ja, den bör höjas till mer än 67 3 %

Vet ej                                        7 %

Sifo:s undersökning är en så kallad web-enkät. Den utfördes under perioden 30 april till 7 maj. 1.028 intervjuer genomfördes. Svarsfrekvensen var 44 %.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet