• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enki Özmen, Mogos Amanuel Tesfemariam och Tesfamichal Beraki är tre utomstående personer som har dödats genom skjutningar, bara det senaste året. Ännu fler har skadats fysiskt och psykiskt. Foto: Privat/SVT

Minst sju utomstående har dödats i skjutningar senaste året

Uppdaterad
Publicerad

De är många, och blir allt fler. Antalet svenskar som på olika sätt har drabbats av det gängrelaterade skjutvåldet. Bara det senaste året har minst sju utomstående personer dödats och ännu fler skadats i skjutningar i Sverige, visar SVT Nyheters kartläggning.

Fler utomstående drabbas av både skjutningar och sprängningar. Varje månad skjuts en person av misstag, visar statistik som polisen tagit fram åt TV4 Nyheterna. Nattsvarta siffror som överensstämmer med SVT Nyheters kartläggning.

Sedan oktober i fjol har närmare 20 personer som inte tros ha varit måltavlor träffats av kulor. Minst sju utomstående har dött och elva skadats fysiskt, i tolv skjutningar. Många gånger har det skett på offentlig plats, där fler har befunnit sig.

Den 21 september dog en man i 70-årsåldern och två skadades i en dödsskjutning av en man i 20-årsåldern på en pub i Sandviken.

Man och minnesceremoni

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: David Rydell/Christoffer Urborn

25-årige Mogos Amanuel Tesfamariam jobbade i hemtjänsten i Uppsala och drömde om att bli jurist. Den 12 september sköts han ihjäl i sitt trapphus i Sala backe, av en person som tros ha varit ute efter någon helt annan.

En lördagskväll i juni sköt två män besinningslöst med automateld i Farsta centrum.

43-årige Tesfamichal Beraki var på väg hem från ett fotouppdrag på en babyshower när han hamnade mitt i kulregnet och segnade ner på torget.

Till vänster är det en person som håller i en kamera som dog i en skjutning i Farsta. Till höger är det blommor och ljus från platsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tesfamichal Beraki sköts till döds i Farsta. Hans kameraväska låg bredvid honom på torget. Hör brodern berätta om sorgen efter den 43-årige Eskilstunabon som miste livet när han var på väg hem. Foto: Aymen Mussa/SVT

En 15-årig pojke dödades också. Anhöriga och andra i hans närhet säger till SVT att de inte tror att han ska ha varit en måltavla. Poliskällor uppger även för P3 Krim att de inte ser att någon som träffades i masskjutningen har några tydliga kopplingar till kriminalitet.

I januari sköts en 39-årig man ihjäl utanför en restaurang i Huvudsta centrum i Solna. Enligt åklagaren var han troligtvis på fel plats vid fel tidpunkt.

56-årige Conny Nordin sköts med två skott i benet när han drack öl med vänner på sitt stammishak i Visättra, Huddinge, i december förra året.

Conny som blev skjuten på restaurangen i Visättra sitter på en bänk på innergården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag sitter hemma och gråter för mig själv. Nu går jag egentligen bara ut när jag ska ut med hunden”, säger Conny Nordin. Foto: Maja Flygt/SVT

41-årige Enki Özmen var en social, charmig, sportintresserad och engagerad person. I oktober 2022 sköts han till döds nära en skola i Ronna i Södertälje. Enligt polisens utredning tyder mycket på att han skjutits av misstag.

– Förtroendet för rättsväsendet och samhället i stort sätts på prov, säger hans pappa.

Skjutningarna är inte de enda incidenter där utomstående fallit offer. Så sent som natten till torsdag 28 september inträffade en sprängning norr om Uppsala, där en 25-årig kvinna som inte tros ha varit måltavla avled.

Erik Åkerlund är kommenderingschef för polisens särskilda insats Frank. Han förstår att man kan känna en rädsla eller upprördhet.

– Varje tillfälle är ett tillfälle för mycket.

Erik Åkerlund, kommenderingschef för polisens särskilda insats Frank.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att vi kan vända utvecklingen”, säger Erik Åkerlund, kommenderingschef för den särskilda insatsen som hanterar det grova våldet i Stockholmsregionen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.