Den svårt sjuka äldre kvinnan hade personlig assistans med 30 timmar om dygnet, där sex av timmarna var med dubbel bemanning.
Hon vårdades av anhöriga, främst barn och barnbarn. Men enligt åtalet vid Södertörns tingsrätt ska mycket av vården aldrig ha utförts och över 12 miljoner kronor ska då ha betalats ut felaktigt till de som nu åtalas.
– Bevisningen är hur de misstänktas telefoner kopplat upp, hur man använt sina kontokort och passerat in på träningsanläggningar. Vi har även haft spaning som kan visa när man varit på plats eller inte, säger Susanne Öhbom, kammaråklagare.
Polisanmäldes redan 2012
Åtalet gäller perioden 2013 till mars 2017, då polisen gjorde tillslag. Men redan 2012 polisanmäldes den misstänkta huvudmannen av två syskon som uppgav att systern lurade Försäkringskassan genom att få betalt för mer timmar assistans än vad som utfördes på deras mor. Den ene berättade att han själv fått felaktig lön, pengar som gick till systern.
Uppgifterna togs på allvar av Skatteverket som våren 2013 skrev i en rapport att bedrägerierna då kunde ha pågått i minst tio års tid och att mycket stora belopp utbetalats. Men resursbrist hos polisen gjorde att spaningen kom igång först hösten 2016.
– Sådana här utredningar kräver stora polisresurser och har man inte det är det ofta ingen idé att börja utreda ärendet, säger Susanne Öhbom, åklagaren som lett utredningen sedan 2016.
Hur ser du på att det tog så lång tid ?
– Det är beklagligt.
Kunde inte stoppa utbetalningarna
Försäkringskassan kunde inte stoppa utbetalningarna då kvinnan hade ett stort vårdbehov och det saknades bevis.
– Vi tycker att det är önskvärt om man kan få sina ärenden prövade så fort som möjligt. Samtidigt har vi respekt för att alla myndigheter har sina utmaningar, säger Peter Fausö, enhetschef Försäkringskassan.
Samtliga misstänkta nekar till brott. Den misstänkta huvudmannen säger i förhör att det blivit fel i tidsredovisningarna på grund av slarv.