HD-dom kan bli vägledande när oseriösa företag granskas

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken mot Magdalena Anderssons anlitade städbolag granskas återigen svensk arbetsrätt.

Lagen som skulle stoppa oseriösa företag har resulterat i få fällande domar, men nu har en historisk prövning inletts i Högsta domstolen.

– Det kan bli vägledande för andra fall i andra branscher där arbetslivskriminalitet finns, säger journalisten Elinor Torp.

Statsminister Magdalena Andersson och hennes tidigare anlitade städfirma har fått stora rubriker sedan Expressens avslöjande. En efterlyst kvinna utan uppehållstillstånd, som ska ha jobbat för bolaget, greps i samband med att ett inbrottslarm utlöstes i Anderssons privata bostad.

Arbetsgivaren kommer nu att polisanmälas för brott om utlänningslagen, och kanske den anställde likaså.

Journalisten Elinor Torp har granskat brister i arbetsmiljö och arbetsrätt. Hon blev inte förvånad när historien om städfirman rullades ut.

– Det är så här det ser ut inom bygg- och städbranschen. Det är väldigt många oseriösa och även kriminella företag.

Restaurangägare prövas i HD

SVT träffar henne på en historisk dag i Högsta domstolen (HD) i Stockholm. Det är första gången som en prövning om människoexploatering prövas i högsta instans – och Elinor Torp tror att det kan bli vägledande i flera branscher.

Lagen om människoexploatering infördes 2018 i ett försök att komma åt problemet med arbetskraft som utnyttjas av svenska företag.

Det har dock varit få fällande domar mot arbetsgivare sedan lagen infördes, vilket SVT rapporterat om.

– Det är få (arbetstagare) som vågar vittna, för att de är väldigt, väldigt rädda. Lagstiftningen har funnits sedan 2018 och det måste upp fall som blir vägledande. Där kan jag tycka att rättsväsendet, polis och åklagare, måste bli bättre på att driva de här målen – för det finns så ofantligt många, säger Elinor Torp.

Restaurangägare anklagades

HD-fallet avgörs om några veckor och handlar om en restaurangägare i Norrköping. Åtalet om människoexploatering var det första sedan lagen började gälla.

2019 dömdes mannen till fängelse då han enligt åklagaren vilselett två personer från Bangladesh att arbeta utan lön. Men Hovrätten friade restaurangägaren.

Rätten ansåg att mannen å ena sidan ”lämnat oriktiga uppgifter” om lönen, men menade å andra sidan att målsägandena ”inte be­fann sig i en svår situation”, med både uppehållstillstånd och ”vissa ekonomiska tillgångar”.

Om restaurangägaren fälls av HD kan det bli ett avgörande exempel för var gränsen för människoexploatering går, enligt Elinor Torp. My Hedström, byråchef på Åklagarmyndigheten, stämmer in.

– Då kan det skicka ut en signal att man måste prioritera den här typen av företelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.