Moderat lokalpolitiker stal journalists nätidentitet

Uppdaterad
Publicerad

En moderat politiker i Stockholm, med flera politiska förtroendeuppdrag, skapade förra veckan ett falskt twitterkonto i journalisten och författaren Henrik Arnstads namn. Syftet var, menar Arnstad, att förtala honom.

Politikern skapade ett konto med namnet TheRealArnstad, använde en riktig bild på Arnstad, och skickade sen ut en mängd tweets i journalistens namn under en dag, tills Twitter stängde det falska kontot.

Arnstad trodde fram till helt nyligen att mannen befann sig på den yttersta högerkanten, men upptäckte efter identitetsstölden på Twitter att mannen är lokalpolitiskt aktiv inom Moderaterna i Stockholm. Han har också flera politiska förtroendeuppdrag. I dag har Arnstad polisanmält politikern hos polisen.

-Det här visar hur den här näthatarkulturen sprider sig även inom normala, parlamentariska partier, säger Arnstad.

Henrik Arnstad skriver mycket om fascism och nazism under 2:a världskriget, bland annat i boken ”Spelaren – Christian Günther”, Sveriges utrikesminister under krigsåren.

Arnstads skrivande har retat upp flera personer på nätet, men just denne politiker har enligt Arnstad ända sedan 2006 systematiskt trakasserat Arnstad på bloggar, Facebook, i diskussionstrådar på Flashbacks Forum, per mejl och nu också på Twitter.

-Den här personen har personen har förföljt mig och näthatat mig i fem långa år nu, det har blivit en del av min vardag. Men här gick den här personen, som dessutom är politiker, över en gräns att han stal min identitet och försökte sprida propaganda om mig – näthat.

Bekräftar kontot

Politikern bekräftar för SVT att han stod bakom detta Twitterkonto, men säger att det var en ”ironisk passning” till Arnstad, att det skulle uppfattas som satir och ironi och menar inte att han syftet var att förtala Arnstad. Men politikern medger att det kan vara ett problem att utge sig för att vara en annan på Twitter, och samtidigt ha politiska förtroendeuppdrag:

-Absolut jag ser ett sådant principiellt problem med det, men inte i det här fallet eftersom jag såg på kommentarerna att folk förstod att det inte var den riktiga Henrik Arnstad som twittrade. Det var ganska uppenbart. Jag vill se på det som ironi.

Henrik Arnstad, ska inte du som journalist och författare tåla debatt, granskning och meningsmotstånd?

-Absolut och jag fortsätter ju föra mitt offentliga samtal, men däremot behöver jag inte tåla att bli utsatt för näthat och smutskastningskampanjer.

Har polisanmält Arnstad

Lokalpolitikern säger att Arnstad i sin tur på Twitter pekat ut honom som en högerextrem person, och har polisanmält Arnstad för det:

-Det låg ute på Twitter i åtta timmar. Jag har judiska släktingar och har aldrig haft något att göra med sådana personer eller rörelser, och det tog mig väldigt illa kan jag säga.

Ett växande problem

Näthatet och identitetsstölder är ett växande problem menar Anders Ahlqvist, itbrottsexpert på Riikspolisstyrelsen, men är svåra problem att komma åt. I Sverige, till skillnad mot exempelvis USA, är inte en stöld av någons identitet ett brott:

-Ja det är komplicerat juridiskt. Identitetsstölden i sig kan ju leda till flera olika brott, och då kan det bli vara olika svårt att komma vidare i utredningen, om det ens blir någon.

Blir det vanligare med identitetsstölder bland de som ägnar sig åt hat på nätet?

-Ja det är vanligare. Identitetstölder är ju bara ytterligare ett sätt för näthatarna att ställa till förtret för de som drabbas.

Filip Struwe

filip.struwe@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.