• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark. Foto: TT

Moderaterna till angrepp mot regeringen efter säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen

Publicerad

Moderaterna är djupt kritiska till att man inte har informerat allmänheten, riksdagen och oppositionen om säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen – trots att man känt till dem i över ett år.

– Häpnadsväckande och illa, säger försvarspolitiske talespersonen Hans Wallmark.

För några veckor sedan avslöjades att Transportstyrelsen har röjt information som kan vara till skada för rikets säkerhet genom sin upphandling av IT-drift i utlandet.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger sig inte ha fått vetskap om saken förrän i januari i år, detta trots att både försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) kände till det redan för över ett år sedan.

IT-skandalen

LÄS MER: Även försvarsministern kände till IT-skandalen

”Smiter undan ansvar”

På sin Facebooksida skriver Moderatledaren Anna Kinberg Batra att infrastrukturminister Anna Johansson försöker smita undan sitt ansvar genom att skylla på en underställd som inte jobbar kvar.

LÄS MER: Statsministern bryter tystnaden om IT-skandalen

”Och Stefan Löfven går från total frånvaro till att, säkert även under måndagen, göra allt för att skylla ifrån sig och skapa maximal distans till sitt ansvar som regeringschef”, skriver hon.

”Djupt allvarligt”

Att försvarsminister Peter Hultqvist nu bekräftar att han känt till uppgifterna i drygt ett år reser flera viktiga frågor, som vem han har informerat och vilka åtgärder han har vidtagit, menar Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

Samtidigt går han till angrepp mot att regeringen struntat i att informera riksdagen, oppositionen och allmänheten om säkerhetsbristerna.

– Det är djupt allvarligt och kan få konsekvenser för enskilda personer. Det har ju kommit uppgifter om att registren har innehållit information om skyddade identiteter och det miltära fordonsregistret. Om något skulle inträffa skulle det få förödande konsekvenser för svensk säkerhet.

Han frågar sig om regeringen alls hade tänkt gå ut med information om händelsen.

– Om inte medierna hade avslöjat detta för två veckor sedan hade man då ens tanken att informera den breda allmänheten, riksdag och opposition?

ANALYS: Både Anna Johansson och Anders Ygeman hänger löst

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

IT-skandalen i korthet

I januari sparkades Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren. I juli avslöjades att myndigheten hade röjt sekretessbelagda uppgifter som kan skada rikets säkerhet, genom en IT-upphandling i utlandet. Det handlar om hela det svenska registret över körkort, inklusive bilder, och även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige.

Det visade sig att Maria Ågren hade undertecknat beslut om att göra avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick vetskap om misstänkta brister inom myndigheten i samband med Säpos förundersökning, som startade i början av 2016 – det är dock oklart exakt när. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) hävdar dock att hon fick kännedom om saken först i januari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet