Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson (M) håller pressträff om förslaget. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Moderaterna vill satsa 20 miljarder på att säkra kommunala välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade Moderaterna sin ekonomiska politik inför nästa mandatperiod. Partiet föreslår satsningar med 50 miljarder kronor, i vad de kallar för, säkra samhällskontraktet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson la på torsdagen fram en rad ekonomiska reformer som man tänker gå till vad med i höst.

– Vi kommer satsa 50 miljarder för att säkra samhällskontraktet, säger Kristersson (M).

Val 2018 – #dinröst

Omkring 20 miljarder av satsningen lovar Kristersson ska läggas på kommunala insatser och 10 miljarder av dem ska utgöras av generella statsbidrag.

– I kärnstatens grundläggande uppgifter innefattar att säkra den kommunala välfärden. Därför vill vi satsa 20 miljarder för att se till att de kommunala bidragsutgifterna för människor som kan jobba minskar.

Mer pengar och ökat krav

Med satsningarna vill också Moderaterna att staten ska kunna ställa högre krav på kommunerna vad pengarna ska gå till där bland annat svenskundervisning till nyanlända ska prioriteras.

Det samhällskontrakt som Moderaterna pratar om menar de ska omfatta alla som bor och betalar skatt i Sverige. De ska i sin tur ska få något tillbaka för sina skattepengar.

Föreslår skattesänkningar

– Man ska kunna lita på att om sitt barn mår dåligt att man då får en tid till en läkare utan att först stå i långa köer. Man ska kunna lita på att polisen kommer om det händer något, säger Elisabeth Svantesson.

Skatterna för löntagare vill Moderaterna bland annat sänka med 22 miljarder som partiet anser är möjligt med riktade insatser till kommunerna som i sin tur ska få fler i sysselsättning.

– Våra skattesänkningar är fullt finansierade, säger Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet