Inför Europeiska rådets möte i december beslutade EU-nämnden att statsminister Magdalena Andersson skulle argumentera för att svensk och europeisk kärnkraft ska klassas som hållbar inom ramen för taxonomin. Något som Andersson inte ansåg stämde överens med svenska folkets åsikt. För att blidka EU-nämnden lyfte statsministern därför fram två budskap vid mötet i Bryssel. Moderaterna är kritiska till agerandet och under tisdagen valde partiet att anmäla statsministern till konstitutionsutskottet.
– Om EU-nämnden ger ett mandat som säger att kärnkraften ska klassas som hållbar är statsministern i vår mening förpliktigad att följa detta. Att hon sedan har en annan uppfattning får stå för henne men det är inte det som riksdagen gav uttryck för, säger Tobias Billström (M) som undertecknat anmälan.
”Extra allvarligt i rådande situation”
Frågan om kärnkraften ska klassas som hållbar eller inte är konfliktfylld och splittrar både EU-länderna och riksdagen. Under en presskonferens i samband med mötet i Bryssel sa Andersson att det är för tidigt att svara på frågan gällande kärnkraftens hållbarhet.
– Det finns ingen som har en kristallkula och kan titta tiotusentals år in i framtiden. Det här är något som våra barn, barnbarn, barnbarnsbarnbarn kan göra bedömningen om det är hållbart eller inte.
Att Sverige misslyckas med att klassa kärnkraften som hållbar tror Billström kan leda till problem.
– Det är extra allvarligt i frågan om kärnkraftens framtid med tanke på den rådande situationen med skyhöga elpriser och energikris.
SVT har sökt Magdalena Anderssons pressekreterare som meddelar att man inte uttalar sig om pågående KU-ärenden.