M: Stärk hela rättsväsendet

Uppdaterad
Publicerad

Att förstärka rättsväsendet, halvera långtidsarbetslösheten och sänka inkomstskatten. Det är huvudmålen i Moderaternas budgetmotion.

– Vi lägger en budget som har potential att få ordning på Sverige, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna föreslår cirka 2,1 miljarder mer än regeringen på rättsväsendet 2022. I satsningen ingår fler fängelseplatser, 300 fler åklagare och en riktad lönesatsning för polisen.

– Vi satsar också på att rekrytera tillbaka pensionerade poliser. Vi vet att i olika regioner gör man just detta, men vi ser att det behövs mer resurser, säger M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Halverad arbetslöshet

Budgetmotionen presenterades under tisdagen vid en pressträff i riksdagen. Utöver satsningen på rättsväsendet föreslår den ett reformprogram för att fler ska börja försörja sig själva, halverad långtidsarbetslöshet på tre år och kraftigt minskade bidragskostnader.

– Fler måste vara med och bidra, fler måste vara med och betala skatt. Det är inte fler skatter vi behöver, utan fler människor som bidrar med att betala skatt, säger Svantesson.

Sänkt skatt

Partiet vill ha en bidragsreform och sätta ett tak för hur mycket bidrag ett hushåll sammanlagt kan få i bidrag.

– Vi säger nej till de höjningar av ersättningar och bidrag som regeringen föreslår. Både inom sjukförsäkring och a-kassa, säger Svantesson.

För att göra det mer lönsamt att arbeta föreslår M en sänkning av inkomstskatten på 12 miljarder kronor nästa år. Det ska ge den som arbetar i snitt 200 kronor mer i månaden. Även pensionärer får en inkomstskattesänkning på 5,8 miljarder.

Sänkt bensinskatt

Ett annat fokusområde i budgetmotionen är att minska utsläppen som hotar klimatet. M vill bland annat satsa på elektrifiering av transporter, som fler laddstolpar, och stödja industrins omställning.

– Vi vill sjösätta allt det som skulle kunna skapa stor förändring. En miljard kronor till laddinfrastruktur, vi menar att staten i dag måste ta det infrastrukturella ansvaret. Om man ska trovärdiggöra elbilar och eltransporter då måste det finnas en trovärdig infrastruktur för att kunna ladda, säger Ulf Kristersson.

Men M vill också sänka bensin- och dieselskatten med 1 krona per liter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.