I september väckte ett fall i Nacka starka känslor när en nyanländ familj från Syrien placerats i tre bostadsrätter som köpts av Nacka kommun. Familjen består av en man, hans tre fruar och deras sexton barn. Kommunen använder bostäderna som genomgångslägenheter under två år, den tid som nyanlända med uppehållstillstånd har sitt etableringsstöd från Arbetsförmedlingen.
Uppskattning: 300 fall
Den senaste uppskattningen Skatteverket gjorde om antalet månggiften i Sverige kom fram till att det rör sig om drygt 300 fall. Men i siffran ingår även fall där det inte går att styrka hur det tidigare äktenskapet avslutades och fall där en partner inte kunnat visa handlingar som styrker dödsfall eller äktenskapsskillnad.
LÄS MER: Leila Ishak: ”Månggifte hör inte hemma i Sverige”
Skatteverket har nu fått i uppdrag att göra en ny översyn för att ta fram omfattningen, något som ännu inte är klart.
Straffbart i Sverige
Det är i dag olagligt och straffbart att ingå mångäktenskap i Sverige. Men undantag görs om det polygama giftermålet ingåtts i ett land där det är tillåtet och om man inte var svensk medborgare vid tidpunkten. Islam tillåter att en man har upp till fyra fruar, men samlevnadsformen är i minoritet i länder där polygami accepteras.
– Det man ser i andra studier i islamiskt dominerande länder är att vi går mer mot kärnfamiljshållet. Det sammanhänger med urbaniseringen. De här samhällena har kraftigt urbaniserats under de senaste 30-40 åren, vilket har gjort att man fått en ändrad demografi och familjedefinition, säger Mosa Sayed, universitetslektor vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, med specialisering i internationell privaträtt och islamisk rätt.
– Från att ha levt i större utsträckta familjeförhållanden, med släkten och klanen, har man mer och mer börjat gå mot kärnfamiljsstrukturen. Då är monogami den samlevnadsform som är den absolut vanligaste.
Här praktiseras polygami
Polygami är mest förknippat med muslimska länder i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien. Seden praktiseras även bland vissa mormoner och bland en del icke-muslimska grupper i Afrika.
– Ja, det finns i många afrikanska kulturer, om man uttrycker sig lite klumpigt. I Sydafrika existerar månggifte inte bara bland muslimer utan även bland andra religiösa etniska grupper, säger Mosa Sayed.
Han tar Sydafrikas president Jacob Zuma som exempel. Zuma är inte muslim utan tillhör folkgruppen zulu, är öppet polygam och sedan 2009 gift med sex fruar.
En undersökning av Pew Research Center som gjorts med muslimer i 37 länder om polygami är moraliskt acceptabelt, visar att acceptansen är störst söder om Sahara i Afrika där minst sex av tio i Nigeria och nära nio av tio i Senegal accepterar polygami. I Bosnien-Herzegovina och Azerbadzjan tyckte endast fyra procent att denna samlevnadsform är acceptabel. Mer än hälften av muslimerna i tolv av de tillfrågade länderna, bland annat Turkiet, svarade att månggifte är omoraliskt.
Regeringen kritiseras
Oavsett om månggifte ingåtts i ett land där det är lagligt, kan svenska myndigheter göra ett undantag om det bryter mot den svenska rättsordningen, har migrationsminister Heléne Fritzon (S) sagt till SVT Nyheter.
Regeringen har kritiserats för att inte ha agerat tillräckligt snabbt i frågan.
I våras fick regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning för att undersöka om månggiften som ingåtts utomlands ska kunna förbjudas i Sverige.
– Regeringen har inte gjort någonting egentligen. Vi tycker att man skulle ha påbörjat det här redan under våren, säger Ewa Thalén Finné (M), ledamot i civilutskottet.
– Alliansen är redo att fatta beslut om att månggifte inte ska vara accepterat i Sverige, även om man kommer från andra länder, enligt M-ledamoten.
Tänker ni då att några av de andra äktenskapen ska upplösas eller hur är tanken?
– Ja, nånting sånt. Men exakt hur det ska gå till och vilka avvägningar man gör är det vi tycker att en utredning ska titta på, säger Ewa Thalén Finné.
”Välkomnar samtal med Moderaterna”
Heléne Fritzon hälsar att när Skatteverket är klara med sin analys kommer regeringen att överväga behovet av ytterligare åtgärder eller förändringar i lagstiftningen.
– Vi välkomnar samtal med Moderaterna och de andra borgerliga partierna för att diskutera frågan närmare.
Göran Lind, professor i familjerätt vid Örebro universitet, menar att det med dagens lagstiftning går att underkänna polygama äktenskap.
– Jag har rekommenderat domstolar och myndigheter att de ska tillämpa denna princip och vägra erkänna utländska polygama äktenskap. I den svenska rättsordningen ligger principen om makars lika värde och principen att man inte ska diskriminera på grund av kön, säger Göran Lind till Svenska Dagbladet.
Universitetslektor Mosa Sayed tycker att man gör karikatyr av islam i debatten. Han anser inte att man ska lagstifta i onödan.
– Allt är möjligt om det finns en politisk vilja, men vi behöver besinna oss i de här frågorna. Det finns en politisk trend i att tävla om vem som kommer med den här typen av utredningar och begränsningar.
Fakta: Polygami
Polygami kan under vissa omständigheter vara tillåtet enligt Koranen, vilket gör det möjligt för en man att vara gift med upp till fyra fruar samtidigt. Seden praktisseras främst i muslimska länder i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien, men förekommer också inom mormonska samfund och bland vissa afrikanska folkgrupper. Sydafrikas president Jacob Zuma, som kommer från zulufolket och inte är muslim, är känd polygamist med sex fruar.
Den här traditionen är i minoritet som samlevnadsform i länder där månggifte förekommer, enligt Mosa Sayed, universitetslektor vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, med specialisering i internationell privaträtt och islamisk rätt.
I en undersökning av Pew Research Center frågades muslimer i 37 länder om de anser att polygami är moraliskt acceptabelt. Acceptansen är störst söder om Sahara i Afrika där minst sex av tio i Nigeria och nära nio av tio i Senegal accepterar polygami. I Bosnien-Herzegovina och Azerbadzjan svarar fyra procent däremot att denna samlevnadsform är acceptabel. Mer än hälften av muslimerna i tolv av de tillfrågade länderna, bland annat Turkiet och Tunisien, anser att månggifte är omoraliskt.
Så säger Koranen om polygami:
[4:3] Om ni är rädda att inte kunna behandla de faderlösa med rättvisa, tag då [andra] kvinnor som är tillåtna för er till hustrur – två eller tre eller fyra; men [begränsa er till] en enda om ni inte tror er om att kunna behandla dem alla lika – eller [vänd er till] någon av dem som ni rättmätigt besitter. Detta gör det lättare för er att undvika partiskhet.