Det kryllar av liv på torget i Skärholmen.
Kunder som förhandlar med fruktförsäljarna, folk som är på väg till bussen som kör direkt till Ikea vid Kungens kurva och föräldralediga föräldrar som är ute med barnen.
I närheten jobbar Leila Ishak med sociala frågor. Det är något hon också brinner för privat. Hon blev nyligen återvald som ordförande i ett forum för somaliska föräldrar.
Strider för rättvisefrågor
Hon kallar sig feminist och strider för rättvisefrågor. Men frågan om månggifte är sällan något som hon behöver ta ställning till.
– Jag upplever inte att det är ett problem, säger hon.
LÄS MER: Islamolog: ”Borde vara tillåtet med månggifte i Sverige”
Däremot anser hon att ickemuslimer har en felaktig uppfattning att polygami är vanligt inom islam. Så är det inte, betonar Leila Ishak.
– Religionen tillåter det och jag är muslim, men samtidigt har man val som kvinna. Man kan välja bort det, eller gå med på det. Jag är en som väljer bort.
”Varför dela liv med någon annan?”
Vi står en stund vid fruktstånden. Trebarnsmamman Leila Ishak kollar om bananerna är ekologiska. Det är viktigt att inga bekämpningsmedel använts, att ingen arbetskraft utnyttjats när frukterna plockades.
Intill tunnelbanan utvecklar hon sin syn på månggifte. För att betona extra håller hon handen över hjärtat.
– Varför skulle jag vilja dela det mest värdefulla i mitt liv med någon annan?
Glad att Sverige inte tillåter månggifte
Men det är samtidigt viktigt för henne att inte fördöma de kvinnor som lever i såna äktenskap. Situationen ser olika ut i länder med andra sociala problem – problem som inte finns i Sverige, menar Leila Ishak. Hon är glad över att svenska lagar inte tillåter polygami.
– Det här hör inte hemma i Sverige. Vi har regler och lagar att förhålla oss till, och islam säger också att om vi kommer till ett land ska vi respektera dess lagar och regler.
Fakta: Polygami
Polygami kan vara tillåtet enligt vissa tolkningar av Koranen, vilket gör det möjligt för en man att vara gift med upp till fyra fruar samtidigt. Seden praktisseras främst i muslimska länder i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien, men förekommer också inom mormonska samfund och bland vissa afrikanska folkgrupper. Sydafrikas president Jacob Zuma, som kommer från zulufolket och inte är muslim, är känd polygamist med sex fruar.
Den här traditionen är i minoritet som samlevnadsform i länder där månggifte förekommer, enligt Mosa Sayed, universitetslektor vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, med specialisering i internationell privaträtt och islamisk rätt.
I en undersökning av Pew Research Center frågades muslimer i 37 länder om de anser att polygami är moraliskt acceptabelt. Acceptansen är störst söder om Sahara i Afrika där minst sex av tio i Nigeria och nära nio av tio i Senegal accepterar polygami. I Bosnien-Herzegovina och Azerbadzjan svarar fyra procent däremot att denna samlevnadsform är acceptabel. Mer än hälften av muslimerna i tolv av de tillfrågade länderna, bland annat Turkiet och Tunisien, anser att månggifte är omoraliskt.
Så säger Koranen om polygami:
[4:3] Om ni är rädda att inte kunna behandla de faderlösa med rättvisa, tag då [andra] kvinnor som är tillåtna för er till hustrur – två eller tre eller fyra; men [begränsa er till] en enda om ni inte tror er om att kunna behandla dem alla lika – eller [vänd er till] någon av dem som ni rättmätigt besitter. Detta gör det lättare för er att undvika partiskhet.