I januari 2018 gapade 259 stolar tomma på polisutbildningen trots att behovet av poliser är stort, enligt Moderaterna.
Nu vill partiet reformera polisutbildningen, både innehållsmässigt och för att göra den mer attraktiv.
Moderaterna föreslår därför att hela studielånet ska skrivas av efter fem års arbete som polis. Det handlar om en femtedels avskrivning för varje arbetat år.
– Vi vill ha en trovärdig plan för hur vi ska kunna fylla platserna, så att vi når 10 000 fler poliser till 2024, sade M:s rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på en pressträff tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson på måndagen.
Satsningen beräknas kosta cirka 200 miljoner kronor. Den ska gälla från 1 januari 2019 för alla som då befinner sig på polisutbildningen, enligt förslaget.
Moderaterna vill även skapa olika inriktningar på utbildningen. Studenterna ska kunna välja inriktning mot arbete som ingripande polis i yttre tjänst eller arbete som utredande polis. I den senare inriktningen kan studietiden bli längre, uppger Tobé.
Högre anslag
Moderaterna anser även att det behövs en kraftig nivåhöjning av anslagen till Polismyndigheten. För nästa mandatperiod vill M satsa 4,3 miljarder kronor på detta.
Partiet håller fast vid sin tidigare linje att det behövs en riktad lönesatsning för att minska polisavhoppen och göra yrket mer attraktivt.
– Vi har den lägsta polistätheten på tio år. Antalet i yttre tjänst blir färre. Förra året lämnade 900 poliser. Hälften lämnade av skäl som inte berodde på pension, sade M:s rättspolitiske talesperson Tomas Tobé
3 000 extra i månaden
Moderaterna vill även satsa 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod på en lönesatsning, vilket skulle innebära ungefär 3 000 kronor extra i månaden för en polisanställd, utöver det som normalt faller ut i löneförhandlingar.
Förslaget innebär en satsning med sammanlagt 5,6 miljarder kronor extra utöver nuvarande anslag, enligt Moderaterna.