Moderatkvinnorna om misstänkta Muf-övergrepp: ”Förfärligt och helt oförsvarbart”

Publicerad

– Det är helt oförsvarbart att utsätta någon för något sådant. Det säger Moderatkvinnornas ordförande Ulrica Schenström efter DN:s uppgifter om att det skett sexuella trakasserier, övergrepp och mobbning inom Moderaternas ungdomsförbund, Muf.

I en intervju med Dagens Nyheter har tre unga kvinnor och en man berättat att de blivit utsatta för olika sorters trakasserier och övergrepp inom det egna förbundet. Trots att högsta ledningen fått information om händelserna har få åtgärder vidtagits, enligt DN.

I ett av fallen pågår en polisutredning om misstänkt våldtäkt. Den utreds av polisens avdelning för grova brott, uppger DN. Det gäller en före detta distriktsordförande i Muf som säger att hon vid 14 års ålder blev utsatt för sexuella övergrepp av en äldre partikamrat.

– Naturligtvis är det helt förfärligt och det är helt oförsvarbart att utsätta någon för något sådant, säger Moderatkvinnornas ordförande Ulrica Schenström till SVT Nyheter.

Finns det något strukturellt problem inom Muf, som du ser det?

– Inte som jag kan se, men det är som sagt väldigt viktigt att ta varje signal på allvar och aldrig underskatta någon eller något, betonar hon.

I ett av fallen har Muf stängt av den misstänkte personen och uppmanat honom att lämna ungdomsförbundet och partiet. Men han var inte utesluten på måndagen, enligt uppgifterna från Muf:s ordförande Benjamin Dousa som också sade att han tar uppgifterna på största allvar.

Fortsatte som nämndeman

Enligt kvinnan, som i dag är 18 år, har den misstänkte och avstängde partikamraten, som i dag är i 25-årsåldern, fortsatt att delta på Moderatevenemang – även efter avstängningen.

Detta uppger också DN, som på tisdagen publicerar uppgifter om att mannen, som är föremål för en brottsutredning om våldtäkt, har suttit som moderat nämndeman i en svensk tingsrätt från oktober 2017 – ända fram till i fredags. Det innebär att han kan ha varit delaktig i att avkunna domar.

Moderatkvinnornas ordförande Ulrica Schenström meddelar på tisdagen att det är bra att partiledningen tar alla uppgifter på allvar.

– Bra att både Ulf (Kristersson) och Benjamin (Dousa) tar detta på allvar. Tycker att det är bra att Ulf är tydlig och säger att Moderaterna tar detta på största allvar och kommer att slå ihop alla processer vad gäller metoo-fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.