• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En ny studie visar på ett förhöjt samband mellan hjärtmuskelinflammation och Modernas vaccin. Foto: TT

Modernas vaccin stoppas för unga

Publicerad

Användningen av Modernas vaccin mot covid-19 pausas för alla som är födda 1991 och senare. Det uppger Folkhälsomyndigheten.

Åtgärden vidtas av försiktighetsskäl efter att myndigheten fått signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Till grund för beslutet ligger en stor registerstudie som baseras på data från flera nordiska länder.

Risken att drabbas är dock väldigt liten, uppger myndigheten.

”Sambandet är framförallt tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, i synnerhet efter den andra dosen. Riskökningen ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, främst inom de två första veckorna, enligt nya preliminära analyser. För den enskilda individen är risken att drabbas väldigt liten, det är en mycket sällsynt biverkan.”, står det på hemsidan.

Hjärtmuskelinflamation (myokardit) och hjärtsäcksinflammationer (perikardit) är vanligast bland unga män och kan bland annat orsakas av en virusinfektion, som covid-19. Registerstudien visar också att just unga män är de som oftast drabbas även av vaccinet.

Även Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om att pausa användningen för unga personer.

Rekommenderar Pfizer

Till personer som är födda 1991 eller senare kommer istället vaccinet från Pfizer/Biontech att rekommenderas. Beslutet gäller fram till den 1 december 2021.

– Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger Anders Tegnell.

Såväl myokardit och perikardit går vanligtvis över av sig självt. Symptomen behöver dock ses över av en läkare.

Symtom på myokardit och/eller perikardit är bland annat:

– Trötthet och andfåddhet

– Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning

– Feber och värk i kroppen

– En känsla av tryck eller tyngd över bröstet

– Det gör ont att andas djupt

– Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.