Mathias Gebreab, bror till Karen Gebreab som mördades på häktet i Flemingsberg. Foto: TT

Två år efter häktesmordet – utredningen inte klar

Uppdaterad
Publicerad

Två och ett halvt år efter att häktesvakten Karen Gebreab mördades på häktet i Huddinge har Kriminalvårdens ansvar i det inträffande ännu inte klarlagts.

– Det är otroligt respektlöst mot oss i familjen, säger Mathias Gebreab till SVT Nyheter.

Den tredje oktober 2011 mördades Mathias Gebreabs syster Karen på sin arbetsplats, häktet i Huddinge. Hon angreps och dödades av en intagen när hon skulle följa honom till rastgården. Egentligen skulle de ha varit två vårdare som ledsagade den intagne men Karen Gebreab var ensam. Parallellt med mordutredningen inleddes en utredning om Kriminalvårdens ansvar för det inträffade. Den pågår ännu, drygt två och ett halvt år efter Karens död.

Tre personer med olika chefsbefattningar inom Kriminalvården är skäligen misstänkta för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död men ännu har åklagaren i målet, Aino Alhem, inte fattat beslut om hon ska väcka åtal mot dem eller inte.

– Jag räknar med att kunna fatt beslut i åtalsfrågan före sommarsemestrarna säger hon till SVT Nyheter.

Absurt lång utredningstid

Mathias Gebreab är både besviken och arg över att utredningen dragit ut på tiden.

– Det är absurt att det har tagit så lång tid och det är ju inte alls säkert att det väcks något åtal till slut.

Du tror inte att det kommer att leda till något åtal?

– Nej för hade de menat allvar så hade de rett ut det här och de ansvariga hade fått lämna kriminalvården istället för att omplaceras. Varje dag väntar jag på att jag ska få ett mejl eller ett brev med beskedet att åtalet lagts ner. Nej jag tror inte att det här kommer att fullföljas.

En intagen på häktet har ju dömts till livstids fängelse för mordet på din syster Karen. Varför är det viktigt att arbetsgivarens ansvar också utreds?

– Kriminalvården har ju gjort en egen utredning där de anser att de har brustit i säkerheten. Att det här aldrig skulle ha skett. Då kan man ju inte bara släppa det. 

Har du fått någon förklaring till varför utredningen tagit så lång tid?

– Jag personligen har inte fått någon förklaring alls. Även om jag stod min syster nära så räknas jag inte som en viktig person, varken av Kriminalvården eller polisen.

Konsekvenser av sina handlingar

Mathias anser att Kriminalvården har ett ansvar för att hans syster kunde dödas av en intagen på häktet och att myndigheten måste ta konsekvenserna av det.

– Om man gör något så får man ju leva med konsekvenserna hur jobbigt det än är. Kriminalvården är en stor myndighet som har ansvar för alla fångar i Sverige och om den inte kan ta ansvar för sina egna handlingar hur kan de då räkna med att andra ska ta ansvar för sina handlingar? 

Har din systers död lett till några förändringar av Kriminalvårdens rutiner?

– Inte så vitt jag vet, säger Mathias. Enligt honom  förekommer det fortfarande att vårdare jobbar ensamma när de egentligen ska vara två till exempel.

Ett år och sen bara borta

Hur känns det ?

– På tvåårsdagen av hennes död ringde jag till Kriminalvården för att fråga om de skulle hedra henne på något sätt men de sa att de valt att inte göra det. Att var och en kunde sörja på sitt eget sätt och att de skulle ha någon konferens. På ettårsdagen halade de flaggan på halv stång. Hon fick ett år och sedan är hon bara borta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.