I veckan bjöd kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) in en grupp lokalpolitiker från olika delar av landet till ett möte om hot och trakasserier mot förtroendevalda. Dessa vittnade om hur hot och trakasserier påverkar deras vardag, och rentav lett till avhopp från politiken.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) ser allvarligt på utvecklingen.
– Som socialdemokrat tänker man på dessa saker varenda dag. Två av våra främsta företrädare – Olof Palme och Anna Lindh – mördades, och i Norge mördades 69 ungdomar av en nazist som ville slå ut en hel generation socialdemokrater. Detta är ett reellt hot mot demokratin, säger Johansson i SVT:s Agenda.
”Måste sätta ned foten”
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé instämmer i allvaret.
– Det här är helt oacceptabelt, och vi behöver samla oss politiskt för att uppnå förändringar. Vi vill ha en ny, egen brottsrubricering för att kunna träffa hot och våld mot förtroendevalda. Det har funnits ett antal lagförslag som beretts, som handlat om justering av straffskärpningsgrund, men vi måste sätta ned foten och visa hur allvarligt vi ser på detta, säger Tobé.
– Vi arbetar med ett sådant förslag. När man ger sig på förtroendevalda och deras anhöriga ger man sig på demokratin, och därför ska samhället se särskilt strängt på den här typen av brott. Det fanns ett sådant lagförslag redan 2006, men när den borgerliga regeringen tillträdde lade man ned hela projektet, så vi fick börja om från början. Nu är vi dock snart färdiga med vårt förslag och kommer kunna remittera det innan valet, säger Johansson.
”Väldigt bekymrad”
Ert förslag handlar om straffskärpning, men M vill se egen brottsrubricering. Vad tycker du om det?
– Effekten blir densamma. Straffskärpning träffar alla handlingar, oavsett om det är misshandel eller hot eller annat. Det är den avskräckande effekten vi är ute efter, säger Johansson.
– Det kommer inte att få särskilt stor effekt. Från Moderaternas håll sträcker vi ut en hand till regeringen. Vi borde kunna komma överens om en egen brottstyp och om att ge polisen utökade befogenheter vad gäller datalagring, så att de får tillgång till de uppgifter som behövs för att lösa den här typen av brott. Jag är väldigt bekymrad över det arbete som nu pågår i regeringen – det är exempelvis väl känt att Miljöpartiet har en helt annan inställning, säger Tobé.