Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Foto: Anders Wiklund /TT

Morgan Johansson: ”Har fullt förtroende för polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har fortsatt förtroende för polisen efter de senaste dagarnas händelser i Linköping, Norrköping och Örebro.

– Jag kan inte uttala mig om vilka bedömningar som gjorts på plats men på ett allmänt plan har jag fullt förtroende för polisen och står i löpande kontakt med polisledningen, säger han till Ekot.

Justitie- och inrikesministern fördömer de senaste dagarnas våldsamma upplopp i svenska städer. I Örebro skadades tolv personer och fyra polisfordon stacks i brand. Bakgrunden är att den danske högerextreme ledaren Rasmus Paludan har fått tillstånd för sammankomster där han planerade att bränna koranen. På flera platser har protester mot Paludan lett till våldsamheter.

– Det är en väldigt allvarlig utveckling vi sett senaste dagarna, det är helt oacceptabelt att angripa polisen och ordningsmakten på det här sättet. Jag utgår från att man gör allt man kan för att lagföra och döma de personer som begått våldet, säger Morgan Johansson till Ekot.

Våldsamma upplopp i Sverige

Även statsminister Magdalena Andersson (S) har fördömt våldet.

”Oavsett vad man tycker så får man aldrig ta till våld” skriver Andersson i ett uttalande till TT.

Morgan Johansson säger till Ekot att han litar på att polisen nu sätter in de resurser som krävs för att stävja våldet.

– Jag har ingen anledning att i dagsläget kritisera polisens arbete, det gör jag inte. Att hantera sådana här situationer är oerhört svårt att göra.

Moderaterna: ”Personer tar lagen i egna händer”

Kritik har riktats mot polisens agerande på platsen inte varit tilllräckligt. Moderaterna har kallat justitie- och inrikesminister Johansson samt rikspolischef Anders Thornberg till justitieutskottet med anledning av händelsutvecklingen.

 – Vi ser personer som tar lagen i egna händer och förödmjukar rättsväsendet, nu måste vi göra allt för att bryta det här. Vi har föreslagit skärpt lagstiftning gällande attacker mot poliser men även att poliser ska få tillgång till vattenkanoner, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell i SVT Nyheters sändning.

Liberalerna: ”Allvarligt läge”

Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson är hemmahörande i Örebro och har varit på plats i staden under helgen. Han kallar det som skett för en ”demokratisk katastrof”.

– Vi har ett mycket allvarligt läge i att värna demokratin mot dessa våldsverkare, säger Pehrson i SVT Nyheter sändning och fortsätter:

– Hur kommenderingen har skötts av svensk polis vill inte jag föregripa, jag har inte tillräcklig kunskap för att kritisera eller rosa den. Men vi kan uppenbart se att det var för få poliser på plats och att de saknar givna avståndsvapen som vattenkanoner och pepparkulor på distans. Man skulle också kunna använda sig av dna-märkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet