”Vi behöver ha ett självständigt underlag för att kunna skapa oss en bra bild av hur verkligheten ser ut”, säger Morgan Johansson. Foto: Johan Nilsson/TT

Morgan Johansson KU-anmäls efter forskningsrapport om Brå – känner inte igen kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Justitieutskottet kallar till sig chefen för Brottsförebyggande rådet efter studien där anställda vittnar om påtryckningar. Samtidigt har Sverigedemokraterna lämnat in en KU-anmälan mot justitieminister Morgan Johansson (S) – som inte känner igen kritiken.

– Varken regeringen eller någon annan utomstående ska påverka myndigheter på det här sättet, det är en självklarhet, säger han till TT.

SVT Nyheter har rapporterat om en studie från Linköpings universitet där forskare kritiserar Brottsförebyggande rådet (Brå) för att vara otydligt kring hur granskningen av deras rapporter går till. Något som forskarna menar kan leda till att beslutsfattare får felaktiga underlag.

I rapporten uppger vissa intervjupersoner att ledningen för Brå har ”utsatt dem för påtryckningar för att ändra rön som av politiska, ideologiska eller andra skäl inte varit önskvärda.

Nu har justitieutskottet kallat till sig såväl generaldirektören för Brå som rapportförfattarna.

– Det är väldigt allvarliga påståenden och anklagelser som läggs fram, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, till DN.

Samtidigt har Sverigedemokraterna (SD) lämnat in en KU-anmälan mot justitieminister Morgan Johansson (S) med anledning av studien.

– Det är så klart oroväckande och väldigt allvarligt, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD.

Morgan Johansson känner inte igen kritiken

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) känner inte igen kritiken mot Brå.

– Jag kan bara svara för hur jag själv leder departementet, och jag har inte tagit några initiativ för att försöka styra forskning eller myndigheter på det här sättet. Sen kan jag naturligtvis inte svara för mina företrädare, men det skulle förvåna mig om min företrädare Beatrice Ask (M) skulle göra något liknande, säger Johansson till TT.

Morgan Johansson säger också att han är en stark vän av självständiga och oberoende myndigheter samt fri forskning,

– Vi behöver ha ett självständigt underlag för att kunna skapa oss en bra bild av hur verkligheten ser ut. Varken regeringen eller någon annan utomstående ska påverka myndigheter på det här sättet, det är en självklarhet, säger han.

”Alla pekar på samma typ av politiska styrning”

Rapporten från Linköpingsforskarna bygger på ett 30-tal intervjuer, varav elva med tidigare anställda och tolv med nuvarande anställda. Även flera tidigare rikspolischefer, generaldirektörer på Brå och justitieministrar har intervjuats.

TT: Finns det inte en risk att ni i högre grad intervjuat personer som har ett mer kritiskt förhållningssätt, att urvalet blir snedvridet?

Jo, absolut, därför har vi försökt intervjua så många grupper som möjligt. Alla pekar på samma typ av politiska styrning, men i olika grad. Bland nuvarande anställda är det inte alls lika många som lyfter fram den politiska styrningen som ett problem, säger Malin Wieslander, en av forskarna.

Björn Borschos, tf generaldirektör vid Brå, är kritisk mot rapporten. Här kan du läsa mer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.