Långtidsarbetslösheten slår nytt rekord med 180.000 personer. Det är pandemiårets effekter på arbetsmarknaden, vilket drabbar unga och utrikesfödda, skriver Arbetsförmedlingen i en analys. Foto: SVT/TT

Mörkt arv av pandemin på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Långtidsarbetslösheten slår nytt rekord med 180 000 personer. Samtidigt riskerar ytterligare 100 000 personer hamna i långtidsarbetslöshet. Det är pandemiårets effekter på arbetsmarknaden, vilket drabbar unga och utrikesfödda, skriver Arbetsförmedlingen i en analys.

På bara två månader – mars och april förra året så varslades 70 000 personer om uppsägning – ett negativt rekord. Lika många människor som rymdes på arenan Ullevi i Göteborg när det slogs publikrekord.

Totalt varslades 123 000 personer under perioden mars 2020 till februari i år. Det visar Arbetsförmedlingens granskning av pandemiåret.

-Arbetsmarknaden tog ju tvärstopp när pandemin slog till, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen till SVT.

Snabbt växande långtidsarbetslöshet

Även om arbetsmarknaden stabiliserats så kan arvet från pandemin – långtidsarbetslösheten – hänga kvar. Nu är 180 000 personer, eller 4 av 10 arbetslösa i en arbetslöshet som varat längre än ett år, vilket är definitionen för långtidsarbetslöshet.

Fler i riskzonen

Dessutom är över 100 000 arbetslösa farligt nära att övergå till gruppen långtidsarbetslösa. I den omvända kön som arbetslöshet utgör: Ju längre tid du är arbetslös desto svårare är det att få nytt jobb. De nytillkomna är ofta mer kvalificerade än de tidigare långtidsarbetslösa.

– Det handlar om ungdomar, utrikesfödda, ofta med gymnasieutbildning och arbetslivserfarenhet, men som kanske varit i branscher som handeln där det skett en snabb strukturomvandling. Dessa personer måste också ställa om, säger Annika Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.