Var går gräns mellan motion och träning? Enligt fysioterapeuten Jacob Gudiol betyder träning att utmana kroppens fysiska förmåga. Foto: Tomas Brun, TT arkiv

Mer träning minskar risken för livsstilssjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Vill du minska risken att drabbas av någon livsstilssjukdom kan du behöva något mer ansträngande än söndagspromenader eller cykelturer till jobbet när solen skiner.

– Rekommendationen är 150 minuter pulshöjande träning i veckan plus styrketräning vid två-tre tillfällen, säger Jessica Norrbom, doktor i fysiologi och forskare vid Karolinska institutet.

Runt 20 procent av vuxna och över 80 procent av skolungdomar rör på sig för lite globalt sett, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Att sunda levnadsvanor i kombination med fysisk aktivitet förebygger bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes typ-2 är allmänt känt.

Men var går gräns mellan motion och träning? Enligt fysioterapeuten Jacob Gudiol betyder träning att utmana kroppens fysiska förmåga.

– Träning betyder att förbättra en fysisk egenskap, som kondition, balans, koordination och styrka.

Är det träning att ta trappan istället för hissen?

– I så fall måste du ta dig upp för trapporna på minsta möjliga tid. Träning handlar om att öka din prestation, säger Jacob Gudiol.

Appar lovar resultat

Men att hitta en vardaglig träningsform är inte det lättaste för somliga. Till hjälp finns appar att ladda hem som erbjuder övningsprogram. De lovar ofta bättre fysik på några veckor om man utför instruktionerna dagligen i ett par minuter.

– De här träningsprogrammen är generella och inte individuellt anpassade. Programmen vet inte om du har en knäskada eller annat fysiskt hinder. Men för många kan de vara bra, för de ger en tydlighet kring vad man ska göra, säger Norrbom.

Tidsrekommendationerna från WHO används för att den samlade forskningen visar att risken att drabbas av livsstilsjukdomar minskas med 15 till 20 procent enligt Norrbom.

Jessica Norrbom är doktor i fysiologi och forskare vid Karolinska institutet. Foto: Karolinska institutet

– Det finns inget magiskt i programmen i sig. Träning är att ta i och belasta musklerna och hjärtat mer än vad man gör i vardagen. Sedan svarar människor lite olika på träning. Det är viktigt att komma ihåg vad har man för utgångspunkt.

”Offra 40 minuter”

Någon given mirakelformel som får folk i träning finns inte heller menar Gudiol.  

– Våga prova olika träningsformer och ge det en chans. Välj något man tycker är kul. Kan du sedan offra 40 minuter i veckan på en träningsform som är tråkig men bra, kommer det att ge resultat även för den träning du tycker är kul.

Jacob Gudiol är fysioterapeut och författare. Foto: Pressbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.