Gustav Fridolin (MP) intervjuas i Almedalen. Foto: TT

”MP bakbinds av regeringssamarbetet”

Publicerad
Analys ·

När de andra riksdagspartierna talar om växande klyftor, segregation och sjukvårdskris fokuserar Miljöpartiet på cykling och stadsplanering. Utspelet i Almedalen kan tolkas som att partiet nu ängsligt försöker undvika att lägga förslag som kan uppfattas som kontroversiella.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Barnvänligare städer, cykelskolor och mer naturupplevelser för unga är förstås förslag som inte kan göra någon särskilt upprörd. Och det är kanske där Miljöpartiet är just nu befinner sig. Hårt pressat efter en mardrömslik regeringsperiod tycks partiet nu minst av allt vilja presentera politiska förslag som väcker uppståndelse.

LÄS MER: MP – ”Barn ska vara trygga när de rör sig i staden”

De många kompromisserna i regeringen bakbinder också partiet. Att språkrören hårt skulle driva Miljöpartiets linje i flyktingfrågan går förstås inte när man gjort upp i regeringen om en helt annan politik.

Gamla paradfråga lyfts fram

Kärnan i de förslag som Miljöpartiet presenterade på lördagen knyter dock an till partiets rötter, miljöpolitiken. Satsningar på cykeln som transportmedel ska genomföras, bland annat genom skattesubventionering och färre parkeringsplatser. I en tid när förtroendet för Miljöpartiet har rasat och partiet befinner sig strax över riksdagsspärren i opinionsmätningarna är det alltså Miljöpartiets gamla paradfråga som lyfts fram.

Sannolikt kommer vi framöver att fortsätta höra Miljöpartiets företrädare tala mer om miljö- och klimatfrågan. Med denna ska de väljare som flytt lockas tillbaka.

Miljöfrågan är egentligen den enda fråga där Miljöpartiet har stort förtroende bland väljarna. Nyckeln till framgång är alltså att få mer av den politiska debatten att handla om miljö och klimat.

OPINION: ”Miljöpartister – våga vara knallgröna”

Miljöfrågan ej i topp för väljarna

Problemet för partiet är dock att miljöfrågan inte ligger i topp bland väljarna. När Novus undersökt detta för SVT:s räkning är det i stället invandring, sjukvård, skola och brottslighet som pekas ut som de viktigaste samhällsfrågorna. Andra undersökningar bekräftar detta.

Väljarnas oro för klimatförändringen är visserligen stor, men när det gäller den nationella politiken pekas alltså andra frågor ut som viktigare.

Det här är förstås en viktig förklaring till Miljöpartiets problem. En annan är att det mesta av den politiska debatten det senaste året har handlat om invandring och kriminalitet, två frågor där Miljöpartiet har en svag ställning bland väljarna.

Tvingats skärpa asylregler

Miljöpartiets problem illustreras bland annat av den opinionsundersökning som Novus idag presenterade om den svenska flyktingpolitiken. Nästan hälften av väljarna vill att Sverige tar emot färre flyktingar, vilket går tvärtemot Miljöpartiets politik. Men den mindre del som vill att Sverige tar emot fler flyktingar är inte heller nöjda med Miljöpartiet eftersom partiet i regeringsställning tvingats gå med på hårdare asylregler för att hålla ihop regeringen.

LÄS MER: Varannan väljare vill ta emot färre flyktingar

De många kompromisserna i stora frågor som till exempel Vattenfalls tyska brunkol, vapenexporten och Natos värdlandsavtal har allvarligt skadat förtroendet för Miljöpartiet, som tidigare framställt sig som ett annorlunda och mer idealistiskt parti. Dessutom brukar små partier som ingår i koalitionsregeringar straffas av väljarna. För Miljöpartiet har den läxan blivit extra kännbar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.