Foto: TT

Nu kräver Miljöpartiet fotbojor i kampen mot terror

Uppdaterad
Publicerad

Mer pengar till Säpo, fotbojor på vissa som ska avvisas samt avskaffat sekretess mellan myndigheter. Det är några av förslagen som Miljöpartiet tänker föra fram i samtalen kring terrorbekämpning.

– Fotboja är en möjlighet för individer där vi är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation, säger MP-språkröret Gustav Fridolin till tidningen Dagens Nyheter.

Efter terrorattentatet på Drottninggatan förra fredagen bjöd statsminister Stefan Löfven in de borgerliga partierna till samtal om hur kampen mot terrorismen bör föras. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har inte bjudits in till att delta.

Blocköverskridande

Inför dessa blocköverskridande samtal om åtgärder mot terrorism föreslår regeringspartnern Miljöpartiet bland annat fotbojor på personer som har fått avvisningsbeslut och som bedöms kunna bli farliga, skriver Dagens Nyheter.

Terrordådet i Stockholm

– Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation. Där måste man kolla på om det går att använda fotboja i större utsträckning, säger MP-språkröret Gustav Fridolin till tidningen.

Tidigare har Kristdemokraterna fört fram ett snarlikt förslag.

LÄS MER: Så ställer sig partierna till terrorsamröre

Ännu viktigare anser MP det är att Säpo får mer pengar för att få koll på de öppna källor som finns.

– Vi tror snarare att det är vägen än generella stora nya övervakningssystem. Men vi är beredda att diskutera alla frågor som kommer upp i samtalen, säger Fridolin till tidningen.

TV: Här flyr människor i panik

Ett annat MP-krav inför de blocköverskridande samtagen är avskaffad sekretess mellan Migrationsverket, säkerhetspolisen och polisen så att den myndighet som sitter på säkerhetsinformation har möjlighet att dela den med andra. Fridolin tror inte att det leder till bristande rättssäkerhet.

ANALYS AV MATS KNUTSON: Hårdare ton från Socialdemokraterna

– Det här är tre myndigheter som vi måste kunna tilltro att värdera information man får in. Det är märkligt om man inte ens kan se informationen.

Enligt Fridolin är de kommande samtalen avgörande för hur Sverige ska kunna bli bättre på att hantera terrorhotet. Han menar att den övergripande frågan är att verkligen enas över blockgränserna.

TV: Unika bilder minuterna efter dådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet