Kärnvapenförbudet bör gälla all form av införsel av kärnvapen på svenskt territorium – även vid till exempel flottbesök eller då allierade färdas genom svenskt vatten och luftrum, föreslår Miljöpartiet (MP).
– Vi vill att riksdagen tar ställning till de här kraven, säger Stenevi.
På onsdagen begär MP att få väcka en särskild motion i riksdagen med flera krav inför Sveriges anslutningsförhandlingar med Nato.
Statsminister Magdalena Andersson (S) har redan meddelat att Sverige, precis som Norge och Danmark, tydligt kommer att deklarera att vi inte vill ha vare sig kärnvapen eller permanenta Natobaser på svenskt territorium.
Men det duger inte, enligt Stenevi.
– När man hänvisar till Danmark och Norge är det undantag som är muntliga överenskommelser, där man respekterar Danmarks och Norges önskan att inte ha kärnvapen.
Ska inte legitimeras
En nationell lagstiftning behövs utifall Nato vid ett senare tillfälle ställer krav på medlemsstaterna att acceptera kärnvapen, säger Stenevi.
– Den lagstiftningen gäller över Natos stadgar.
Hon hänvisar till att en liknande lagstiftning redan finns i Finland sedan en lång tid tillbaka.
MP vill också att Sverige inte deltar i Natos särskilda kommitté för kärnvapen.
– Vi tycker att Sverige ska fortsätta arbeta för nedrustning och avskaffandet av kärnvapen. Att då samtidigt sitta med och delta i en grupp som ska rikta kärnvapen mot specifika mål blir snarare att legitimera användningen.
MP vill också att Sverige driver principen om ”no first use” inom försvarsalliansen, som innebär att kärnvapen aldrig får användas om en kärnvapenmakt inte först attackeras av kärnvapen.
Därtill skriver MP i motionen att Sverige ska vara pådrivande för att öka respekten för demokratiska värderingar inom Nato och för att alliansen ska införa ett ”demokratikrav”.
Vänsterpartiet: Vi ansluter sig förslaget
Vänsterpartiet välkomnar Miljöpartiets initiativ.
– Skulle vi lagstifta om det så skulle vi ha ge en tydlig signal till alla andra Nato-länder att Sverige inte står upp för kärnvapen och inte vill ha det i vårt territorium eller använda det i vårt land, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
– Vi ansluter oss till det här förslaget och andra förslag som bidrar till en kärnvapennedrustning.
Kristdemokraterna däremot ställer sig kritiska Miljöpartiets förslag.
– De är fel ute. Det är en icke-fråga därför att Nato och de länder som har kärnvapen är väldigt tydliga med att de inte placerar ut sina kärnvapen, säger Mikael Oscarsson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.