Emma Berginger (MP) och Pål Jonson (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska Sverige ha lag om kärnvapenförbud? Se debatten i Agenda. Foto: Agenda/SVT

MP:s krav: Lagstifta mot kärnvapen på svensk mark

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill ha en lag som förbjuder kärnvapen på svensk mark. Men en sådan lag behövs inte, där är både försvarsminister Pål Jonson (M) och före detta försvarsminister Peter Hultqvist (S) överens.

Flera Natoländer har kärnvapen. Storbritannien, Frankrike och framförallt USA som dessutom har placerat ut amerikanska kärnvapen i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Italien och Turkiet. I och med det vill Miljöpartiet lagstifta mot kärnvapen, med anledning av Sveriges nära förestående medlemskap i försvarsalliansen.

– Vi tycker det är viktigt att vi värnar svensk säkerhet och därmed inte får in kärnvapen på svensk mark, säger Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson, Emma Berginger, i SVT:s Agenda.

Sverige och Nato

Varför blir det säkrare utan kärnvapen?

– För att det kan utgöra en måltavla för kärnvapenattacker.

Jonson: Inga kärnvapenförväntningar på Sverige

Men enligt försvarsminister Pål Jonson (M) finns det ingen allierad som efterfrågar kärnvapen på svenskt territorium.

– Det har inte funnits några förväntningar, vare sig från USA, Storbritannien eller Frankrike att placera ut några kärnvapen på nya allierades områden.

Men varför vill ni då inte då stifta lag som också förbjuder kärnvapen?

– Därför att det inte finns något behov. Vi har en välkänd linje som är brett förankrad. Norge och Danmark har heller ingen lagstiftning på området.

Hultqvist: Aldrig ett samtal

Försvarsministern Pål Jonson får stöd av Peter Hultqvist som inte heller anser att det behövs en särskild lag mot kärnvapen i Sverige. Han säger att frågan redan är utredd gentemot andra länder.

– Under mina åtta år som försvarsminister – aldrig ett samtal, aldrig en påtryckning, aldrig en aktuell fråga.

Emma Berginger (MP) undrar varför ett förbud mot kärnvapen inte är aktuellt, när M och S ändå är överens om att de inte vill se kärnvapen i Sverige.

– Bara för att man inte varit med om det tidigare och bara för att man inte har de påtryckningarna just nu så vet vi inte vad som kan komma i en framtid, säger Berginger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet