I en motion som backas upp av flera tunga distrikt som Stockholm, Göteborgs stad och Grön ungdom, krävs att MP ska verka för att Vattenfall ska behållas, inte säljas, för att på så sätt ha kontroll över att verksamheten avvecklas.
Partistyrelsen sade först nej och ville ha en mer pragmatisk linje, men när frågan behandlades i ett utskott backade partistyrelsen.
– Vi styr inte över ägardirektiv som slagits fast i riksdagen och det är mycket lagstiftning i Tyskland som styr, men vi är överens om inriktningen. Vi ska försöka fasa ut brunkolsverksamheten i Tyskland, säger Åsa Romson, som inte ville se beslutet som ett nederlag utan som en kompromiss.
Årtal saknas
I motionen om att fasa ut brunkolsverksamheten står att det ska ske fram till 2030, men i den nya texten finns ingen tidsgräns.
– För Miljöpartiets del ska det här förstås ske så snabbt som möjligt, säger Romson.
Riksdagsledamoten Lise Nordin, partiets energipolitisk talesperson, är glad över den stora enigheten, 45-0 när utskottet röstade. Men hon är medveten om att MP:s linje kan bli svår att genomdriva i praktiken.
– Det finns också stor förståelse för att Miljöpartiets företrädare i regeringen har praktiska faktorer att förhålla sig till, men det viktiga som diskuterades i dag är vilken vision vi har, säger hon.
Kongressen röstar inte om motionen förrän senare i helgen, men med ett enigt utskott, lär den gå igenom utan större problem.
Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att det vore en bra lösning att Vattenfall säljer sin brunkolsverksamhet i Tyskland, en hantering som orsakar stora utsläpp av klimatförstörande fossil koldioxid.
Oro för nya gruvor
Motståndet mot att Vattenfall skulle säljer sina brunkolstillgångar grundar sig på farhågor att köparen skulle vara ute efter att utnyttja Vattenfalls koncession att starta upp till fem nya brunkolsgruvor.