KD och MP är mest ojämställda i riksdagen – fast åt helt olika håll. Foto: Jonas Ekströmer/Henrik Montgomery/TT

MP och KD mest ojämställda i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka riksdagsledamöter vi har efter valet. I och med det blir det också tydligt hur könsbalansen ser ut i riksdagen. Könsbalansen blir något jämnare – men det mycket tack vare Miljöpartiet som med sina 75 procent kvinnliga riksdagsledamöter blir riksdagens mest ojämställda parti.

Andelen kvinnliga riksdagsledamöter ökar inom varje parti utom Centerpartiet och Kristdemokraterna. Kristdemokraterna har precis som tidigare sex kvinnliga riksdagsledamöter – men partiet gick samtidigt starkt framåt i valet och andelen manliga riksdagsledamöter ökar från 10 till 16.

Totalt är nu bara 27 procent av Kristdemokraternas riksdagsledamöter kvinnliga vilket gör att de har lägst andel kvinnliga riksdagsledamöter av samtliga partier i riksdagen. Även inom Centerpartiet minskar den procentuella skillnaden mellan kvinnliga och manliga riksdagsledamöter. Där är förändringen däremot bara 2 procent.

Val 2018 – #dinröst

MP mest ojämställt

Miljöpartiet har störst andel kvinnliga riksdagsledamöter. Men med sina 75 procent kvinnliga riksdagsledamöter blir partiet samtidigt riksdagens mest ojämställda parti. Det från att ha varit riksdagens mest jämställda parti under förra mandatperioden – med 48 procent kvinnor och 52 procent män.

Det mest jämställda partiet i riksdagen efter valet blir i stället Socialdemokraterna som ökar andelen kvinnor med en procent. De har nu 48 procent kvinnor och nästan en helt jämn könsfördelning.

L och SD mer jämställda än tidigare

Det parti som förbättrar jämställdheten i riksdagsgruppen mest i jämförelse med förra valet är Liberalerna. De går från att ha varit ett av de mest ojämställda partierna förra mandatperioden, med 26 procent kvinnor, till att bli ett av de mest jämställda partierna efter valet med 40 procent kvinnor.

Även SD minskar gapet mellan kvinnliga och manliga riksdagsledamöter. De var riksdagens mest ojämställda parti under förra mandatperioden med bara 24 procent kvinnor. Efter valet går de om både KD och MP sett till procentuell skillnad mellan könen och har nu 29 procent kvinnliga riksdagsledamöter.

Andelen kvinnliga och manliga riksdagsledamöter

Valet 2018

Socialdemokraterna: 48 kvinnor och 52 män

Centerpartiet: 12 kvinnor och 19 män

Kristdemokraterna: 6 kvinnor och 16 män

Liberalerna: 8 kvinnor och 12 män

Miljöpartiet: 12 kvinnor och 4 män

Moderaterna: 38 kvinnor och 32 män

Sverigedemokraterna: 18 kvinnor och 44 män

Vänsterpartiet: 19 kvinnor och 9 män

Totalt: 161 kvinnor och 188 män

Valet 2014

Socialdemokraterna: 53 kvinnor och 60 män

Centerpartiet: 9 kvinnor och 13 män

Kristdemokraterna: 6 kvinnor och 10 män

Liberalerna: 5 kvinnor och 14 män

Miljöpartiet: 12 kvinnor och 13 män

Moderaterna: 44 kvinnor och 40 män

Sverigedemokraterna: 12 kvinnor och 37 män

Vänsterpartiet: 12 kvinnor och 9 män

Totalt: 161 kvinnor och 188 män

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet