Från oktober 2020 blir det möjligt att ta ledigt från jobbet för att utbilda sig eller starta eget och samtidigt få ersättning motsvarande a-kassa. Men åtgärden har bantats rejält och kommer bara att omfatta några hundra personer det första året.
– Det här är en framgång för Miljöpartiet, att vi har fått igenom det här, säger språkröret Isabella Lövin (MP).
Friår skrotades
Miljöpartiet har länge drivit på för att återinföra friåret, det vill säga möjligheten att kunna vara ledig från jobbet i upp till ett år samtidigt som en arbetslös kliver in som vikarie.
Den kortlivade reformen om friår skrotades av alliansregeringen 2007. Nästa år återuppstår den, men i en ny skepnad. Nu heter det utvecklingstid och kravet är att man måste vidareutbilda sig eller starta eget.
– Det här handlar om kompetensutveckling och är till för människor mitt i livet som vill ha möjlighet till en ny karriär, säger Isabella Lövin.
Några hundra personer
Utredningen som ligger till grund för förslaget räknade med en kostnad för staten på upp till 10 miljarder. Men regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har enats om en betydligt blygsammare modell. Nästa år kommer utvecklingstiden kosta statskassan drygt 200 miljoner och bara omfatta några hundra personer eftersom det inte införs förrän i slutet av året.
När reformen är fullt utbyggd 2022 kommer den att kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer. Ersättningen kommer att motsvara det man får från a-kassan.
LO kritiska
Men även om utvecklingsåret inte är samma sak som det utskällda friåret, har både facken och arbetsgivarna ställt sig kritiska.
– Jag tycker att det är en märklig och felaktig satsning samhällsekonomiskt. Man borde satsa mer på arbetsmarknadsutbildning för de som är arbetslösa, säger Therese Guovelin, vice ordförande i LO.