Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund håller sommartal på fredagsförmiddagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Miljöpartiet kräver att Sverige skärper klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill ytterligare skärpa de svenska klimatmålen.

Redan 2035, tio år före det nuvarande målet, ska Sverige nå nära nollutsläpp enligt ett nytt förslag.

– Vi går på forskningen och väljer att förhålla vår politik till det, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Fredagen höll Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund ett gemensamt sommartal i Järvaområdet i norra Stockholm.

Fokuset handlade helt och hållet om klimatet. Språkrören meddelade att partiet kommer att gå till val på att skärpa de nuvarande klimatmålen så att Sverige redan 2035 ha utsläpp som nära netto noll. I dag handlar de klimatpolitiska målen om att nå nollutsläpp 2045.

– Det är egentligen inte en målsättning, utan ett absolut krav för att vi ska ha en chans att hejda klimatförändringarna, säger Märta Stenevi.

Hänvisar till klimatrapport

Språkrören hänvisar de nya kraven till  IPCC:s klimatrapport. Den visade bland annat på att den globala medeltemperaturen kommer att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning redan inom 20 år.

– Vi går på forskningen och väljer att förhålla vår politik till det, säger Per Bolund.

Det nya hårdare uppsatta målet ska nås med hjälp av en höjd koldioxidskatt och tidigare slutdatum för försäljning av fossildrivna bilar. Partiet vill även inrätta en egen klimatbudget ämnat för arbetet, där en särskild myndighet ska ha ansvar för att följa upp hur det går år för år.

Vill förbjuda fossila bränslen

Enligt Per Bolund håller partiet på att ta fram en lag som säger att man inte får utvinna kol, loja eller naturgas i Sverige.

– Den kommer ligga på riksdagens bord redan innan valet. Jag hoppas att fler parter ställer sig bakom den, säger Bolund.

Enligt Märta Stenevi kommer utsläppen behöva minskas mellan 12 och 15 procent per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.