Den 5 juni bekämpade brandkåren en skogsbrand vid Ulvsbo nordväst om Sala. Foto: Henrik Montgomery, TT

MSB: Fortsatt stor brandrisk

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har flera skogsbränder härjat. Det varma och torra vädret gör att det råder extremt hög brandrisk i flera större områden i Sverige, uppger MSB. Nu säkrar man upp med internationella resurser från Italien.

Myndigheten för samhällskydd, MSB, har upprepade gånger, senast på fredagen, gått ut och varnat för den extrema situationen som är i stora delar av landet och ett stort antal kommuner och länsstyrelser har beslutat om eldningsförbud.

Det varma och torra vädret gör att det ännu råder mycket hög brandrisk i flera större områden i Sverige. På många håll i Götaland och Svealand är det extremt torrt. I Norrland kan det, även om det inte är extremt torrt, utvecklas bränder med snabb brandspridning, enligt SMHI.

”En sådan här torka har många inte upplevt och inser nog inte riktigt hur lätt en brand kan starta. En kort stunds oaktsamhet kan orsaka stor skada” skriver Jan Wisén, biträdande avdelningschef, MSB i ett pressmeddelande.

Undvik engångsgrillar

MSB uppmanar till att vara extra vaksam med att grilla i naturen eftersom en gnista kan orsaka en stor brand. Därför är engångsgrillar olämpliga just nu. De blir väldigt varma och värmen kan antända marken under. 

Den som orsakar en brand kan ställas till svars och blir straffad på grund av oaktsamhet, betonar MSB.

Tar hjälp av Italien

Under lördag kväll kom MSB med ett pressmeddelande som innehöll ytterligare uppgifter om att man nu stärkt den nationella beredskapen med stöd av Italien.

MSB menar att det allvarliga läget som just nu råder innebär en ”extrem fara för bränder”. Därför har man begärt brandflyg från EU vilket möjliggör att snabbt kunna agera om räddningstjänsten behöver stöd.

Flygplanen och besättningen, som består av 14 personer från Italien, är en del av EU-samarbetet för att ha en beredskap att hantera allvarliga olyckor eller kriser.

En unik förstärkning

– Det är en unik händelse, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB.

Sverige har begärt in brandflyg från EU förut, som när den omfattande skogsbranden i Västmanland rasade 2014. Men myndigheterna har fram till nu aldrig begärt den här typen av förstärkning när den inte direkt efterfrågats.

-Vi har aldrig gjort en sådan här förfrågan då vi ber om stöd för civilskyddsmekanismen för att stärka den nationella beredskapen, snarare än för en enskild brandsituation. På så sätt är det en unik händelse, säger Jakob Wernerman.

Flygplanen, som antagligen kommer till Örebro flygplats på söndagen, kan skopa upp 6 200 liter vatten vardera i en hämtning. Det är mycket mer än vad exempelvis Försvarsmaktens helikoptrar kan ta.

Råd från MSB

Information om eldningsförbud finns på kommuners eller länsstyrelsers webbplatser.

krisinformation.se, finns råd och aktuell information om händelser och kriser från lokala, regionala och nationella myndigheter. Även dinsäkerhet.se har information om brandrisk och eldning.

  • Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill på marken kan det lätt ta eld. Grillens botten blir så het att glödbränder skapas under den och tränger ner djupt. Glödbränder kan vara svåra att se och släcka.
  • Små gnistor från exempelvis röjsåg kan antända den torra vegetationen.
  • Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i vägren eller banvall.
  • Heta delar på bilar, exempelvis katalysator eller avgasrör kan antända vegetation.
  • Även gasolbrännare för ogräsbekämpning kan vara en fara.
  • Gör andra uppmärksamma om det råder eldningsförbud.
  • Var uppmärksam på eventuell rök från brand om du vistas i naturen.
  • Varna andra som kan hotas av branden och flytta dig själv till en säker plats. Larma 112. Släck om du kan.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.